14 ingrediënten voor meer energie

Door De Redactie

Last van een winterdipje? Zet eens vaker deze ingrediënten op het menu: ze geven je extra energie.

  1. Havermout zit vol vezels en langzaam verteerbare koolhydraten die lang energie geven.
  2. Venkel smaakt naar anijs en bevat veel vitamine B1, dat mee zorgt voor de omzetting van koolhydraten in energie.
  3. Quinoa bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, zit tjokvol eiwitten en geeft langdurig energie vrij.
  4. Avocado zit vol gezonde omega-3 en omega-6 vetzuren. Die geven energie, zijn goed voor je hart en bloedvaten én verlagen de cholesterol.
  5. Zalm bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Die geven energie, verlagen je cholesterol en zijn goed voor hart en bloedvaten.
  6. Spelt bevat veel proteïnen en vezels, en geeft traag energie af, waardoor je geen dipje krijgt.
  7. Spinazie bevat heel wat energieleveranciers zoals ijzer, calcium, magnesium, omega-3 en vezels.
  8. Eieren bevatten veel proteïne en dat helpt om je alert en wakker te voelen.
  9. Blauwe bessen bevatten veel vitamine C en E die je immuunsysteem versterken. Daarnaast zitten ze vol complexe koolhydraten, die lang energie geven.
  10. Kikkererwten zijn net als andere peulvruchten (zoals erwten, bonen of linzen) een belangrijke bron van energie. Er zit een flinke portie magnesium en ijzer in, en die helpen tegen een vermoeid gevoel.
  11. Noten, zaden en pitten zitten tjokvol energie, gezonde vetten, mineralen en vitaminen.
  12. Bananen geven een boost aan je metabolisme en energiepeil. Ze werken bovendien als natuurlijke ontgifter voor het lichaam.
  13. Zoete aardappel (of bataat) zit boordevol vezels en trage koolhydraten waardoor je langer verzadigd bent én meer energie krijgt.
  14. Broccoli bevat een heleboel ijzer, een mineraal dat ons energie geeft en uithoudingsvermogen bezorgt.

Hoe kies je energieke voeding?

Koolhydraten

Diëtiste Christa De Geest: "Snellekoolhydraten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst en suikerrijke tussendoortjes geven een korte energie-opstoot, maar nadien een dipje.Tragekoolhydraten -zoals volkoren brood, pasta, en rijst, peulvruchten, noten en fruit- geven hun energie langzaam en beetje per beetje vrij. Zo blijft je energiepeil stabiel. Nog een pluspunt: je hebt langer een vol gevoel, waardoor je minder snel begint te snoepen."

Vetten

"Verzadigde vetten leveren evenveel energie of calorieën als onverzadigde vetten, maar op gezondheidsvlak kies je beter voor het laatste. Verzadigd vet slibt je aders dicht en doet je cholesterol stijgen. Verzadigd 'hard' vet vind je bijvoorbeeld in boter, koekjes en chocolade. Onverzadigd eerder 'vloeibaar' vet zit bijvoorbeeld in vette vis, olie en noten."

Eiwitten

"Proteïnen of eiwitten haal je zowel uit dierlijke als plantaardige voeding. Granen, soja, brood en peulvruchten zijn plantaardige eiwitten. Met dierlijke eiwitten zoals mager vlees, vis, melk en kaas is niets mis, maar we eten er doorgaans te veel van. Honderd gram vlees per dag is eigenlijk voldoende."

Zet deze bijvoorbeeld eens op het menu

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."