Lekker met groene blaadjes

Door De Redactie

Ga deze maand voor een groen blaadje. Waterkers, andijvie, spinazie en veldsla zijn binnenkort op hun best en zijn heerlijk te combineren. Ga aan de slag met onze tips en recepten en tover een lekkere maaltijd op je bord.

Andijvie

  • Er bestaan twee soorten andijvie. Krulandijvie en gewone andijvie. Krulandijvie wordt vooral rauw in salades verwerkt. Gewone andijvie gebruik je ook in warme bereidingen.
  • Spoel andijvie goed voor je ze gebruikt, want er blijft veel zand tussen de bladeren zitten. Snij de bladeren daarna in fijne reepjes.
  • Andijvie heeft een licht bittere smaak en is niet zo populair in onze keuken. Verwerk de groente eens in een stoemp of wokgerecht en je zult versteld staan van het resultaat.


Spinazie

  • Jonge bladspinazie is een echte lentegroente. De blaadjes hebben weinig nerven. Naarmate het seizoen vordert, worden de nerven taaier en dikker. Die verwijder je het beter.
  • Let er bij de aankoop op dat de spinazieblaadjes frisgroen en stevig zijn. Spoel de blaadjes in een met water gevulde gootsteen en niet rechtstreeks onder een waterstraal.
  • Omdat spinazie voornamelijk uit water bestaat, kun je de groente niet lang bewaren. Het water zorgt er ook voor dat spinazie veel vocht afgeeft tijdens het stoven. Laat ze daarom altijd goed uitlekken.


Veldsla

  • Veldsla is vooral in de winter en het voorjaar top.
  • Spoel de veldsla grondig, want er zit vaak nog aarde tussen de blaadjes. Bewaar ze daarna in een vochtige doek in de koelkast.
  • Veldsla heeft een fijne nootachtige smaak. Gebruik de sla zo snel mogelijk na aankoop. Lekker in een salade, maar ook fijngesnipperd als afwerking.


Waterkers

  • Waterkers is niet te verwarren met tuinkers. Waterkers heeft grote blaadjes en wordt in water geteeld, terwijl tuinkers kleine blaadjes heeft en op een matje wordt gekweekt.
  • De peperachtige smaak is heerlijk in sausjes, salades of soepen.
  • Waterkers is een echte vitaminebom. De blaadjes zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten.


Lees ook:

[LINK_TEXT id=5]

[LINK_TEXT id=6]

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."