Heilzaam, heerlijk & hip: havermout!

Door De Redactie

Beetje futloos? Tikje slap? Zet meer energie op je menu met powerfood zoals havermout. Wij verwerkten het in drie zalige suggesties.

De voordelen op een rijtje

Havermoutpap is het perfecte ontbijt: voedzaam en boordevol vitamines en mineralen. 

Havermout bevat veel trage suikers, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en je drang naar tussendoortjes kleiner wordt.

Omdat havermout zo'n lang verzadigd gevoel geeft, past het goed binnen een dieet.

Havermout zit boordevol vezels, wat heel goed is voor je darmen.

Niet zo tuk op koemelk? Combineer havermout dan met zoals rijst-, soja-, amandel- of havermelk. Deze varianten smaken iets fletser dan koemelk, maar dat kun je eventueel opvangen met wat stevia, kokosbloesemsuiker of honing.

Met havermoutpap kun je eindeloos variëren. Voeg wat fruit, gedroogde vruchten of nootjes toe en je hebt telkens een verrassende mix.

Pap van havermout ken je vast wel. Maar wist je dat je er ook pannenkoeken van kunt bakken? Of vis mee kunt paneren? Drie ideeën om van te smullen…

Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

Voor de cake

  • 150 g Quaker Oats
  • 3 dl magere melk
  • 1 vanillestokje
  • 200 g sojaboter
  • 200 g rietsuiker
  • 4 eieren
  • 100 g volkorenbloem
  • 1 koffielepel (5 g) bakpoeder uit een zakje
  • een snufje zout

Voor het korstje

  • 50 g Quaker Oats
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1 eetlepel sojaboter

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180° C.
  2. Kook het vanillestokje in de melk en giet dan de kokende melk over de Quaker Oats. Klop de sojaboter met de rietsuiker en de eieren tot een luchtige massa. Meng beetje bij beetje de volkorenbloem en het bakpoeder onder de luchtige massa. Werk af met een snuifje zout.
  3. Doe de bakvormpjes bijna vol.
  4. Meng voor een knapperig korstje 50 g Quaker Oats met rietsuiker en wat sojaboter. Strooi het boven op het deeg.
  5. Bak de cakes 40 minuten.

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 zakje Quaker Oats Express Multifruit of Cassonade
  • 180 ml magere melk
  • 1 gelatineblaadje
  • 2 koffielepeltjes rietsuiker

Bereiding

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Bereid de Quaker Oats zoals aangegeven op de verpakking in de microgolfoven of op het vuur, en meng de geweekte gelatineblaadjes onder de warme pap. Verdeel het over de crème brûléeschaaltjes.
  3. Laat minstens een half uur afkoelen in de koelkast.
  4. Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en brand het onmiddellijk af met een bunsenbrandertje. Als je geen bunsenbrandertje hebt, kan je het ook even in de oven onder de grill aankleuren.
  5. Serveer met vers fruit.

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 40 g Quaker Oats
  • 1,5 dl magere melk
  • 30 g cheddar
  • een snuifje zout
  • peper
  • 1 snede rauwe ham
  • 1 tomaat
  • wat bieslook
  • 1 eetlepel gefrituurde ajuin
  • 1 ei

Bereiding

  1. Breng de melk aan de kook en voeg de Quaker Oats toe.
  2. Laten weken gedurende een drietal minuten.
  3. Voeg de kaas en de in stukjes gehakte tomaat toe.
  4. Roer goed door elkaar en voeg op het einde de stukjes ham, bieslook en gefrituurde ajuin toe.
  5. Bak een spiegelei in de pan.
  6. Giet de havermout in een bord en bedek met het spiegelei.

Lees ook [LINK_TEXT id=1]voor nog meer leuke ideeën!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."