Familie-uitje: Ontdek de wereld van Bruegel in Bokrijk

Familie-uitje: Ontdek de wereld van Bruegel in Bokrijk

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Daarom organiseert Bokrijk de tijdelijke internationale expo ‘De wereld van Bruegel’, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. Een uitstapje waard!

Schilderachtig plaatje

Geen schilderijen van Pieter Bruegel in Bokrijk, maar je vindt er wél heel wat gebouwen en voorwerpen die lijken alsof ze uit zijn werken geplukt zijn. In het Openluchtmuseum zul je de landschappen en Bruegeltaferelen in het echt kunnen beleven.

Ontdekken en beleven

Een echte aanrader voor jong én oud, want Bokrijk stippelde heel wat leuke activiteiten uit om te ontdekken hoe actueel het werk van Bruegel nog steeds is:

Bruegelparcours ‘De wereld van Bruegel’

Dit parcours laat je de wereld van Bruegel in Bokrijk ontdekken door halt te houden bij elf  plekken in het Openluchtmuseum waar de verbondenheid met Bruegel echt voelbaar is.

Je vindt er onder andere een antwoord op de vragen:

  • Wie was Pieter Bruegel de Oude?
  • Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16de eeuw?
  • En hoe valt zijn oeuvre te vertalen naar het heden?

Daarnaast maak je kennis met originele 16de-eeuwse objecten uit de tijd van Bruegel en ontdek je de betekenis achter de landschappen en de taferelen in zijn werken. Het parcours voert je bovendien naar het bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Je stapt op het einde van het parcours letterlijk ín dit werk en wordt zelf één van de figuranten.

Bruegelgame

Je tiener(klein)zoon of -(klein)dochter krijg je makkelijk mee, want je kunt het Bruegelparcours ook al ‘gamend’ afleggen. De nar uit het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ neemt je digitaal op sleeptouw.

Via augmented reality krijg je een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16de eeuw. Er wacht je een spannende zoektocht naar verdwenen objecten uit het schilderij.  Verzamel ze allemaal, geef ze een mooi plekje op je hoed en ontsluit het schilderij in de Bergschuur Zuienkerke, het slotstuk van de game. Bruegel meets Pokémon Go en Snapchat in Bokrijk!

Geschikt vanaf 6 jaar.

Bruegeltheater in de zomer

Ook tijdens de zomer is er spektakel in Bokrijk: van 11 juli tot en met 1 september 2019 brengt theatergezelschap Laika dagelijks de familievoorstelling ‘Bravo! meneer Bruegel’. In dit humoristisch verhaal staat ‘de mens’ centraal, net zoals dat in Bruegels werken het geval was.

Zang en dans vormen de ingrediënten van een wervelend spektakel naar Bruegels bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Aan deze voorstelling werken een tiental acteurs mee, waaronder Hans van Cauwenberghe, Robbert Vervloet, Erik Buelens en de Living History-acteurs Bokrijk.

De voorstelling duurt +/- 45 min. en wordt opgevoerd in het Nederlands, telkens om 11u. en om 14 u. Op zaterdag en zondag is er een extra voorstelling om 16u.

 

Naar Bruegel in Bokrijk?

De wereld van Bruegel loopt van 6 april t.e.m. 20 oktober 2019 in het Openluchtmuseum Bokrijk (B-3600 Genk).

Je kunt er van dinsdag t.e.m. zondag terecht van 10u tot 18u. De tentoonstelling is gesloten op maandag, behalve feestdagen, in de (Belgische) paasvakantie en in juli en augustus.

Tarieven:

Vanaf 13 jaar: € 12,5
Groepen (vanaf 15 betalende volwassenen), 60+, personen met een beperking: € 10,50
Kinderen van 3 tot en met 12 jaar: € 2                                                                  Kinderen < 3 jaar: gratis

 Voor scholen en groepen zijn er aangepaste programma’s beschikbaar.

Meer info en reservatie via www.dewereldvanbruegel.be.

Foto’s: Bokrijk/Luc Daelemans 

 

Meer uitstapjes in de paasvakantie? Kijk dan hier even.

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)