Vakantietip: zes verrassingen op het Domein van de Grotten van Han

Vakantietip: zes verrassingen op het Domein van de Grotten van Han

In Han ga je natuurlijk de Grot en het Wildpark bezoeken. Maar er is zoveel meer te beleven op het Domein. Wat dacht je van een exclusieve expeditie naar het hart van de aarde? Of een bijzondere safari bij het krieken van de dag? En ook erg origineel: een culinaire wandeling in het Wildpark! Zijn we weg?

Wat is het Domein van de Grotten van Han?

  • Het Domein van de Grotten van Han, hartje Ardennen, ligt op anderhalf uur rijden van Brussel. Han heeft het grootste onderaardse grottencomplex van Europa en is sinds de 18de eeuw een toeristische attractie.
  • Bovengronds vind je een uniek Wildpark waarin de big five van Europa leven en verschillende musea. Han is een plek met bars, restaurants en heel bijzondere logeermogelijkheden tussen de dieren. 

1. Safari in je achtertuin

Voor een safari in een open voertuig hoef je niet meer naar Afrika te reizen want ook op het Domein van de Grotten van Han kun je zoiets unieks ervaren. Het is het enige park in de Benelux waar je de Europese “big five” kunt zien: de wolf, bruine beer, lynx, bizon en de veelvraat.

Of je kunt ook zelf op verkenning gaan door het Wildpark, via de bewegwijzerde wandelpaden. Dat is zeker zo leuk want je bepaalt je eigen ritme. Langs het wandelpad zijn er sublieme uitkijkposten, bijvoorbeeld met zicht op de vallei waar de dieren in volle vrijheid grazen. Het volledige parcours is 5,5km of je stapt na 2,5 km over op een pendelbus.

2. Speleo-parcours

Doorheen de ondergrondse wereld van Han kun je ook een alternatief speleo-parcours volgen. Een beveiligd parcours waarbij je door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploetert. Puur genieten voor durfals, klein en groot! Laarzen, helm en overall krijg je bij de ingang.

3. Tent in de top van de bomen

Afbeeldingsresultaat voor grotten van han

Breng de nacht door in de bomen, in het hart van het Wildpark. Ontdek de Tree Tents, comfortabele tenten gespannen tussen de toppen van de bomen. Geniet van het mooie uitzicht op de vallei en van de dieren die ronddartelen over de vlakte zoals de herten, moeflons, oerossen, damherten en Przewalskipaarden.

4. Expeditie naar het hart van de aarde

Afbeeldingsresultaat voor grotten van han

“Père Noël” is de naam van één van de mooiste grotten van België, amper vijftig jaar geleden ontdekt. Het is een verborgen schat met indrukwekkende kalkafzettingen. Slechts een paar honderd mensen ter wereld hebben de gelegenheid gehad om deze uitzonderlijk mooie grot te bezoeken. In kleine groepjes en onder begeleiding van een ervaren speleoloog ontdek je dit (fysiek veeleisende!) parcours. En op het einde van expeditie staat de champagne klaar!

5. Ontdek de mysterieuze wereld van de wolf

De wolf, we vinden hem terug in zoveel sprookjes en legendes, soms gevreesd, soms aanbeden… Na een bezoek aan het Domein van de grotten van Han heeft de wolf voor jou geen geheimen meer. Samen met een boeiende natuurgids die je werkelijk alles kan vertellen over de Canis Lupus, ontdek je zijn pakkende, maar helaas ook droevige verhaal.

6. Voorbeeld van ecotoerisme

Voor wie begaan is met de natuur en het milieu is het Domein van de Grotten van Han the place to visit. Het Wildpark is de thuishaven van verschillende bedreigde diersoorten zoals de Europe bizon, de veelvraat en de oeros. Het park heeft verschillende programma’s om deze bedreigde diersoorten opnieuw in vrijheid te stellen.

Beeld: grotte-de-han.be

MEER UITSTAPJES:

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)