Dag van het Geluk: 10 tips voor elke gelukszoeker

Dag van het Geluk: 10 tips voor elke gelukszoeker
Getty Images

Vandaag is het de Dag van het Geluk, het ideale moment om de gelukszoeker in ons naar boven te halen. Doe eens iets moois voor een ander, of schrijf op waarvoor je dankbaar bent. Wedden dat het werkt? 

10 tips voor meer geluk

1. Wees altijd hoopvol

Als alles goed gaat in je leven, dan heeft dat een positieve invloed op je geluksgevoel. Heb je een fijne relatie, een toffe baan, een goede gezondheid en heb je geen financiële zorgen? Des te beter! Maar als je elke dag vreest dat je ontslagen wordt of je rekeningen niet meer kunt betalen, dan neemt die positieve invloed al snel af. Stop met doemdenken en wees hoopvol. Dat motiveert je alleen maar om het tij te doen keren.

2. Knuffel erop los

Lang leve het knuffelcontact! Elkaar eens stevig vastpakken, geeft het gelukshormoon (oxytocine) een stevige boost. Wist je trouwens dat koppels die elkaar dagelijks knuffelen vijf jaar langer leven?

3. Koester je relaties

Geld maakt niet gelukkig, luidt het gezegde. Maar het klopt als een bus. Het belangrijkste in het leven zijn je vrienden, je familie en je levensgezel. Die kun je simpelweg niet in de winkel kopen. Maak bewust tijd voor de mensen die je graag ziet. Leg die smartphone aan de kant tijdens een etentje en geniet van elkaars gezelschap. Écht genieten.

4. Doe vrijwilligerswerk

Heel wat mensen denken dat doelen en wensen synoniemen zijn, maar niets is minder waar. Wil je graag wat afvallen en een maatje minder? Dan is dat een wens. Het wordt pas een dóél als je effectief actie onderneemt. Geluk werkt precies hetzelfde. Hoop groeit als je positiviteit omzet in actie, en vrijwilligerswerk is daar het perfecte voorbeeld van.

5. Accepteer complimentjes

‘Wat zie jij er goed uit vandaag!’ Iedereen krijgt graag een complimentje, al weten we vaak niet hoe we daarop moeten reageren. De een lacht het weg, de ander geeft er automatisch eentje terug. Zeg gewoon eens dankjewelmeer niet. En vertrouw erop dat het gemeend is.

6. Wees verwonderd

Over de kleinste dingen in het leven. Een prachtige zonsondergang, het propere water dat uit de kraan stroomt, de lekkere gerechten die je elke avond op tafel tovert, … Beschouw niets in het leven als vanzelfsprekend, maar laat je verbazen door de kleinste dingen.

7. Wees dankbaar

Het is een cliché, maar schrijf elke dag enkele dingen op waarvoor je dankbaar bent. Geen drie, dat is te makkelijk. Ga meteen voor een top tien, alleen zo leer je dankbaar te zijn voor de kleinste dingen. Zo’n dankbaarheidsdagboek kan trouwens een houvast zijn op momenten dat het toch wat moeilijker gaat.

8. Ga naar buiten

De tijd die we vandaag in ons kot spenderen, dat was de tijd die de oermensen in de buitenlucht vertoefden. Dat we zo vaak in huis zitten, botst dus met het oerinstinct. Niet moeilijk dat we energie krijgen en gelukkig worden van wat meer zuurstof en de natuur. Trek je wandelschoenen dus maar snel aan en ga op pad.

9. Luister naar elkaar

Er simpelweg zijn voor elkaar voelt intenser dan samen plezier maken. Als er ruimte is voor verdriet, kwetsbaarheid en onzekerheid, dan zorgt dat voor een tevreden gevoel. Een goed gesprek kan louterend zijn, en dat overstijgt alles.

10. Ga op zoek naar je passie

Een passie brengt je opnieuw in evenwicht, zeker als de stress je even te veel wordt. Of je nu houdt van diamond painting, breien, koken of vogels spotten, jezelf helemaal verliezen in dat wat je graag doet, laadt de batterijen weer op en zorgt ervoor dat je weer genoeg energie hebt voor al de rest.

4x geluksvoer

Neem je leven en je geluk in handen, want je goed voelen begint toch vooral vanuit je eigen mindset. Er zijn heel wat coaches en therapeuten die je daar goed mee kunnen helpen en die je de juiste tips kunnen geven om aan de slag te gaan en te werken aan je geluk. Liever aan de slag met een boek? Dan kunnen deze boeken je misschien op weg helpen.

1 De geluksmeter

Coach Joost Vanhove werkte een praktisch boek uit om met de juiste oefeningen tot je eigen inzichten te komen. Hoe kijk je naar je leven en ervaringen, maar vooral: hoe kun je je geluksgevoel zelf (bij)sturen? Je bestelt het boek hier.

2 Rust voor je brein

We maken er ons allemaal schuldig aan: we hollen door het leven en overprikkeld ploffen we ‘s avonds in bed. Dat heeft invloed op je stressgevoelens en bijgevolg ook op je veerkracht. Stressexpert Luc Swinnen geeft je in ‘Rust voor je brein’ handige tips om tot rust te komen. Je bestelt het boek via deze link.

3 De kunst van het ongelukkig zijn

Wat betekent ‘gelukkig zijn’ nu eigenlijk echt? Professor en psychiater Dirk De Wachter neemt ons perspectief over geluk onder de loep in dit interessante boek. Wat maakt ons heel even gelukkig en wat geeft ons leven écht zin? Koop het boek hier.

4 #kleingelukske

Iedereen is op zoek naar het grote geluk, maar daardoor missen we te vaak de kleine momenten van euforie. Actrice Lynn Van Royen helpt je om je ogen te openen voor al die #kleinegelukskes! Je bestelt het boek hier.

Bron: UZ Leuven, TED talks, Psychological Science, Forbes, gezondleven.be, beeld: Shutterstock, Giphy

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)