blond hair woman with happy expression looking at camera and eating delicious fruit salad.

Blijvend afvallen? Dit zijn de 7 populairste diëten

Diëten schieten als paddenstoelen uit de grond, sommige blijven en andere verdwijnen weer na een jaar. Deze diëten gaan al een hele tijd mee en kunnen rekenen op heel wat fans.

1 D.A.S.H. dieet

Het Amerikaanse D.A.S.H. dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is een dieet dat als doel heeft de bloeddruk te verlagen en gewicht te verliezen. Wie dit dieet volgt, eet heel weinig zout en veel fruit, vis, mager vlees, granen en noten. Het dieet heeft de steun van verschillende gezondheidsorganisaties omdat het makkelijk vol te houden is, je er een lagere bloeddruk van krijgt en het de slechte cholesterol verlaagt.

2 Suikerarm dieet

Per persoon eten we gemiddeld vijftig kilo suiker per jaar! Waar we eerst dachten dat suiker enkel in snoepgoed en frisdrank zat, is het duidelijk geworden dat suiker verborgen zit in bijna álle producten die we dagelijks eten. Het suikerarm dieet vermijdt zoveel mogelijk die toegevoegde suikers. Die bevatten veel calorieën, maar weinig andere voedingsstoffen. Let dus zeker op het etiket van voedingsmiddelen, vermijd ontbijtgranen en zoet beleg ’s morgens, kant-en-klare maaltijden, zoete dessertjes, frisdrank en andere suikerhoudende dranken. Mensen die een suikerarm dieet gevolgd hebben, vallen af en krijgen meer energie.

3 Eet-de-helft-dieet

Neem de portie die je normaal eet, halveer die en je krijgt zoals de naam het al doet vermoeden het ‘eet-de-helft-dieet’. Een te grote overstap? Vervang je groot bord door een dessertbord en schep het bijna vol, zo valt het niet op dat je minder eet dan voordien. Belangrijk is dat je je maaltijd rustig opeet en je niet in de verleiding komt om tussendoor nog iets te eten. De eerste dagen zal je een hongergevoel moeten onderdrukken en is volhouden de boodschap. Na een week maar de helft te eten, zul je merken dat je lichaam went aan de nieuwe hoeveelheid en de kilo’s langzaam maar zeker verdwijnen.

4 Paleodieet

Het paleodieet is hip. Kort samengevat mag je enkel voeding eten die je zelf had kunnen jagen, zoals de neanderthalers. Concreet bedoelen ze hiermee: eet alleen maar vlees van dieren die zich door grassen voeden, vis, gevogelte, fruit, groenten en noten. Wat mag je niet eten? Bewerkte producten, granen, soja-producten, groenten uit de nachtschadefamilie zoals aardappelen, paprika, tomaat en aubergine, zout en zuivel. Een minpunt aan het paleodieet is dat er geen vaste regels zijn over de hoeveelheid calorieën die je mag innemen. Wanneer je wilt afvallen, moet je dus zelf nog calorieën tellen. Mensen die een paleodieet volgen verliezen indien ze zelf nog letten op de calorieën redelijk wat gewicht. Daarnaast zijn ze energieker en merken ze dat hun huid er beter en gaver uitziet.

5 Het 5:2 Vastendieet

Geen zin om zeven dagen op zeven te diëten? Dan is het 5:2 dieet misschien wel iets voor jou! Twee dagen per week beperk je het aantal calorieën tot minimum 600 kcal voor mannen en 500 kcal voor vrouwen. Je mag alles eten zolang je niet over de grens van 500 kcal gaat. Om voldaan te zijn deze dagen eet je best voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïnen zoals witte vis en kip. De andere vijf dagen is het niet de bedoeling om alle remmen los te laten en ongezond te eten, maar evenwichtige maaltijden te consumeren tussen de 3000-3500 kcal per dag voor mannen en tussen de 2100 en de 2500 kcal per dag voor vrouwen. Resultaat van het dieet? Uit onderzoek bleek dat je met een afwisselend vastenschema dezelfde positieve effecten (gewichtsverlies, meer energie,…) kunt bereiken als met een extreem dieet, én dat zonder jezelf uit te hongeren.

6 Low carb-dieet

Een low carb-dieet bant zoveel mogelijk koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, brood en andere graanproducten. Eiwit- en vetrijke producten zoals olie, boter, noten, room en mayonaise zijn vrij toegestaan, groenten, fruit en melk slechts in beperkte mate. Dit soort dieet heeft meestal snel resultaat omdat er minder gegeten wordt en er ook minder calorieën worden ingenomen. Een nadeel van de low carb-diëten is dat het voor veel mensen niet lang vol te houden is. Ook voedingsdeskundigen stellen zich vragen over de veiligheid van een koolhydraatarm dieet. Voeding die weinig koolhydraten bevat, bestaat uit meer vetten inclusief verzadigde vetten die op termijn het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het vermijden van voedingsmiddelen zoals aardappelen, graanproducten, groenten en fruit zorgt er voor dat je lichaam te weinig vezels, vitaminen en andere mineralen kan opnemen.

7 Proteïne- of eiwitdieet

Eiwitrijke diëten zorgen voor een aanzienlijk gewichtsverlies op een korte termijn. Het basisidee achter eiwitrijke diëten is dat koolhydraten schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en zo het lichaam aanzetten om deze op te stapelen in de vorm van vetten. Daarom raadt dit dieet aan om koolhydraten te vervangen door eiwitten. In principe zijn alle voedingsmiddelen met suiker, zetmeelrijke groenten, granen, fruit of fruitsappen niet toegestaan. Vlees en eieren mogen onbeperkt gegeten worden en kunnen aangevuld worden met groenten of groentesoep. Door het volgen van een proteïnedieet val je op een korte periode heel veel af. De lage hoeveelheid koolhydraten zorgt ervoor dat ons lichaam minder vocht vasthoudt en je afvalt. Het langdurig volgen van een proteïnedieet kan de nieren belasten, vooral bij mensen die al nierproblemen hebben. Het te veel aan rood vlees en vetrijke voedingsmiddelen zorgt er ook voor dat het cholesterolgehalte in je bloed stijgt.

Ook interessant:

 

 

Partner Content