Brandnetels: van onkruid tot superfood

Brandnetels: van onkruid tot superfood
23 May 2010 --- Herb slurry with Nettle / (Urtica dioica) / liquid manure --- Image by © Diez, O./Corbis

Is brandnetel voor jou alleen maar onkruid? Niets is minder waar! Dit prikkelende plantje is immers een superfood die gewoon in je tuin groeit.

Brandnetel is bijzonder voedzaam. Het zit vol mineralen als ijzer, calcium, kalium, magnesium en fosfor. Te kort aan vitamine C? Maak dan een brandnetelthee.

Reinigingsfunctie

Waar mensen het ecosysteem verstoren, daar groeien brandnetels. Afvalplaatsen of bemeste stukken land staan er vol van. De reden hiervan is dat de plant de aarde opnieuw reinigt en het ecosysteem terug in balans probeert te brengen. Diezelfde functie heeft de brandnetel ook op ons lichaam.

De wilde plant reinigt ons bloed en nieren. Het zorgt voor een betere spijsvertering en werkt uitstekend tegen haaruitval en huiduitslag. Dit lelijke wonderplantje stilt hevige menstruatiepijnen, helpt tegen hooikoorts en heeft een heilzame werking op de gewrichten. Deze voorjaarstopper zorgt dus voor een volledige lichamelijke lentereiniging.

Aan de slag

Omdat brandnetel uit de vrije natuur komt, heeft het op zich een hogere voedingswaarde. Dat wil zeggen dat je er niet veel van nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. Vooral de jonge toppen zijn voedzaam. Oudere bladeren zijn minder smaakvol en bevatten meer nitriet.
Met de jonge blaadjes kun je vele kanten uit. Je kunt er thee van trekken. Heerlijk met een beetje munt erbij. Of maak er lekker pesto van. Net als spinazie kun je het ook mengen onder puree. De mogelijkheden zijn oneindig.
Ga zelf creatief aan de slag en je zult merken dat brandnetels zo veel meer doen dan prikken alleen.

© degroeneaarde.eu, superfoodmama.nl,

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)