Cyberchondrie: wanneer dokter Google je de stuipen op het lijf jaagt

Cyberchondrie: wanneer dokter Google je de stuipen op het lijf jaagt

Je hebt buikpijn, koorts en lichte hoofdpijn. Het woord ‘hersenvliesontsteking’ flitst door je gedachten. En ja hoor, wanneer je deze klachten googelt, krijg je nog gelijk ook. Je vertrekt meteen richting spoed! Maar wanneer je daar aankomt, lijkt  alles plots een pak minder dramatisch. “Over enkele dagen ben je van je lichte buikgriep verlost”, verzekert de dokter je.

Wat is hier nu precies gebeurd?

Het bovenstaande tafereel is een mooi voorbeeld van wat cyberchondrie kan veroorzaken. Cyberchondrie is het veelvuldig speuren naar kwaaltjes op het internet dat voor blinde paniek en valse ziektebeelden zorgt. Je zou voor minder stressklachten krijgen (googel die ook maar beter niet, trouwens!).

Cyberchondrie

Lichamelijke klachten moet je natuurlijk ernstig nemen, maar dokter Google is echt wel de laatste die je moet raadplegen. Toch doen we het steeds vaker en steeds meer mensen krijgen op die manier last van een moderne versie van hypochondrie: cyberchondrie.

Zo’n 75 procent van de mensen gebruikt het wereldwijde web om zelf tot een diagnose te komen en voor sommigen wordt het zelfs een echte obsessie. We typen onze zoektermen zelfs zó gericht in dat we ons ziektebeeld onbewust zelf sturen. En dat is niet zonder gevaar. Meer nog: het veroorzaakt enkel meer stress en angst bij mensen die sowieso bang zijn om snel ziek te worden.

Iedereen dokter

Een groot deel van de informatie op het internet kan door iedereen gepubliceerd worden, zonder medisch onderbouwd te zijn. En dan heb je nog allerlei fora waar persoonlijke ervaringen gedeeld worden, waardoor het hypochonder-effect extra versterkt wordt. De paniek slaat toe en voor je het weet, is dat kleine rode vlekje het gevolg van een zeldzame, dodelijke ziekte.

Spoedboete?

Cyberchondrie is niet enkel vervelend voor de mensen die eraan lijden, maar ook voor alle zorgverleners en de sociale zekerheid. De onnodige dokter- en ziekenhuisbezoekjes kosten namelijk handenvol geld.

De laatste tijd circuleert dan ook de discussie of mensen niet zelf moeten opdraaien voor de kosten wanneer ze voor de minste kwaaltjes de spoeddienst of dokter bezoeken. De zogenaamde spoedboete zou ervoor zorgen dat je dan geen recht meer hebt op terugtrekking van je ziekenfonds.

Waarom? Om de gezondheidszorg “betaalbaar, menswaardig en toegankelijk” te houden. Deze denkpiste werd gelanceerd door twaalf topfiguren uit de Belgische zorgsector voor de volgende regering.

“Niet behandelen als criminelen”

Maar spoedartsen hebben zich al hevig verzet tegen zo’n boete: “Wij weigeren patiënten die zich naar spoed begeven te bekijken of te behandelen als overtreders of criminelen die iets hebben misdaan en dus zouden moeten worden beboet”, stellen ze duidelijk. “Bovendien is er al een aanzienlijke meerkost voor de patiënt die zich spontaan aanbiedt. Ongeacht of achteraf een ernstig probleem gediagnosticeerd wordt of niet, betaalt hij 4,5 keer meer dan bij een normaal doktersbezoek.”

Wat kun je ertegen doen?

Voor de mensen die last hebben van deze kwaal zit er maar een ding op (en de oplossing is zowel simpel als lastig): hou op met jezelf suf (en ziek) te zoeken op het wereldwijde web!

 

Ook interessant:

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)