Daarom is slaap inhalen geen goed idee!

Daarom is slaap inhalen geen goed idee!

Kwam jij aan onvoldoende slaap gedurende de werkweek door dat uitgelopen onderonsje met je collega’s, of het urenlange bingewatchen in de sofa? ‘Ach, dat compenseer ik toch gewoon in het weekend?’ horen we je denken. Wel, volgens deskundigen is dat geen goed idee! 

Meer nog: doe je het wel, dan eist dat zijn tol op je lichaam:

Biologische klok in de war

Kom jij zelden aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht? Dan durf je al snel slaap in te halen tijdens het weekend, mits je kinderen en planning het toelaten natuurlijk. Maar helaas doe je er meer kwaad dan goed mee.

Door langer te blijven liggen, of plots veel vroeger te gaan slapen dan normaal, verstoor je je biologische klok. “Hierdoor zul je je slomer en chagrijniger voelen. Het is bovenal ook stressvol voor je lichaam”, legt de Amerikaanse slaapspecialiste Janet Kennedy uit. Overdag heb je ook meer nood aan dutjes en extra cafeïne om je door de dag te loodsen, waardoor je ‘s avonds moeilijk(er) slaap vat.

Niet onschuldig

We hoeven je niet te vertellen dat weinig slaap slecht is voor je lichaam en geest:

  • Je cognitieve functies vertragen als je per nacht minder dan acht uur slaapt;
  • Je hebt meer moeite om informatie te verwerken;
  • Tijdens de nachtrust filtert je brein alle prikkels van de voorgaande dag, en werkt ‘t onnodige informatie weg. Krijg je onvoldoende nachtrust? Dan hebben je hersenen een tekort aan rust, waardoor je geheugen kan beschadigen.

Vast slaappatroon

Er is gelukkig ook goed nieuws. Je hoeft helemaal geen extra tijd uit te rekken om bij te slapen. Dankzij onze biologische klok herstelt je lichaam, zonder de verloren slaap helemaal te moeten inhalen. Wel aan te raden is om een vast slaappatroon te hebben. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op dezelfde tijd te ontwaken, ook in het weekend.

Bron: Margriet.nl en Goed Gevoel. Beeld: GettyImages

Lees meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)