De gezondheidsvoordelen van kruiden: 8 gezondheidsboosters uit de natuur
Veel van deze kruiden en specerijen gebruik je vast als smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat ze ook iets doen voor je lichaam en geest? Ontdek hier de gezondheidsvoordelen van kruiden.
8x de gezondheidsvoordelen van kruiden
1 Kurkuma
Voornaamste werking
Het actieve ingrediënt in kurkuma is curcumine, een antioxidant en ontstekingsremmende stof. Kurkuma zou daarom helpen bij (kleine) ontstekingen in het lichaam, zoals artritis of reuma. Daarnaast zorgt curcumine voor soepele gewrichten én stimuleert het de galproductie, zodat je maaginhoud sneller verteert en je minder snel last krijgt van zure oprispingen.
Maar het heeft ook de power om de bloedsomloop te bevorderen en een opgeblazen gevoel te verlichten. Kurkuma zou zelfs een positieve invloed hebben op je gemoed en geheugen.
Kun je gebruiken als:
- Thee. Voeg kurkumapoeder of schijfjes verse kurkuma toe aan heet water (ongeveer 90° C) en laat trekken. Een schepje honing en een snuif zwarte peper maken er een echt krachtdrankje van. Want peper bevat peperine, wat de opname van kurkuma in het lichaam bevordert.
- Capsules. Deze vind je bij de natuurwinkel en bij de apotheek. Hou hierbij wel de aanbevolen dagelijkse dosis in de gaten: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een maximale dagelijkse dosering tot 3 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 80 kilo, dan mag je dus ongeveer 240 milligram kurkuma consumeren.
- Honing. Heel wat imkers en natuurwinkels verkopen rauwe honing vermengd met kurkuma. Deze combinatie heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en boost je immuniteit. Let wel: een baby jonger dan 1 jaar geef je beter geen honing.
2 Sint-janskruid
Voornaamste werking
Sint-janskruid werkt als een natuurlijk antidepressivum bij lichte tot matige depressies. Je gemoed zou ervan verbeteren, het werkt ontspannend en kan bijdragen aan een betere slaap.
Maar het werkt ook ondersteunend bij de spijsvertering en galproductie.
Kun je gebruiken als:
- Thee. Overgiet een theelepel gedroogd sint-janskruid met warm water (ongeveer 80°C) en laat trekken.
- Capsules. Medicatie en supplementen met sint-janskruid zijn vrij verkrijgbaar. Weet wel: de dosis kan sterk variëren van product tot product. Overleg met je arts welke dosis voor jou aanbevolen is.
Sint-janskruid beïnvloedt het effect van andere geneesmiddelen (zoals anticonceptie, bloedverdunners en maagzuurremmers) en kan bijwerkingen geven. Vraag zeker medisch advies vooraleer je het gebruikt.
3 Gember
Voornaamste werking
Gember werkt goed tegen misselijkheid. Gingerol en shogaol, de actieve stofjes in gember, onderdrukken het deel in je hersenen dat braken controleert. Je kunt het dus gebruiken bij reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid of misselijkheid tijdens een kankerbehandeling.
Maar het werkt ook antibacterieel en ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering en ondersteunt je immuniteit.
- Thee. Een kop gemberthee na een zware maaltijd kan helpen tegen een opgeblazen gevoel of maagkrampen. Rasp een stukje gember in een kop heet water (ongeveer 90°C) en breng eventueel op smaak met honing en citroen. Laat de thee minstens 15 minuten trekken, om volop te profiteren van de actieve stoffen.
- Capsules of siroop. Deze vind je bij de apotheek en natuurwinkels en kun je onder meer gebruiken bij misselijkheid.
- Sap of siroop. Voeg dit bijvoorbeeld toe aan bruiswater of een smoothie. Hou bij kant-en-klare producten wel het suikergehalte in de gaten: dat loopt soms flink op.
Geraspte en geschilde gember kun je goed bewaren in een potje of hersluitbaar zakje in de diepvries. Zo heb je altijd wat bij de hand.
Lees ook: Zo simpel is het kweken van gember
4 Salie
Voornaamste werking
Salie werkt verlichtend bij luchtweginfecties, keelpijn, tandvleesontsteking en pijnlijke aften in je mond.
Maar het werkt ook ontstekingsremmend, antibacterieel en is goed voor de spijsvertering. Salie zou ook helpen bij menopauzale klachten zoals nachtzweten en opvliegers.
Kun je gebruiken als:
- Thee. Overgiet enkele blaadjes verse salie met warm water (ongeveer 80° C) en laat trekken. Niet zo’n fan van de sterke smaak? Voeg een lepeltje honing toe. Of overgiet een paar blaadjes met kokende melk en laat vijf minuten trekken.
- Spray. Laat sterke saliethee afkoelen en giet in een sprayflacon. Gebruik dit als mondspray of gorgel ermee als mondwater. Dankzij z’n antibacteriële eigenschappen werkt zo’n spray trouwens ook prima als natuurlijke deodorant.
- Stoombad. Voeg verse salieblaadjes toe aan een kom kokend water en inhaleer de stoom om een verstopte neus en andere ademhalingsproblemen te verlichten.
Salie zou de productie van moedermelk afremmen, je gebruikt het dus best niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
5 Rozemarijn
Voornaamste werking
Rozemarijn wordt gebruikt bij pijnlijke spieren en gewrichten of om spierkramp te voorkomen. Het werkt dan ook ontstekingsremmend en stimuleert de bloedsomloop.
Maar het werkt ook stressverlagend, antibacterieel en bevordert de spijsvertering. Het zou ook je geheugen en concentratie boosten.
Kun je gebruiken als:
- Massageolie. Masseer pijnlijke spieren met aangelengde rozemarijnolie of doe dat vlak na het sporten om spierkramp te voorkomen. De olie verzacht ook gewrichtspijn: fijn voor wie last heeft van reuma.
- Verkwikkend bad. Laat tien verse of gedroogde rozemarijntakjes twintig minuten trekken in een liter kokend water en voeg het dan toe aan je badwater.
- Thee. Overgiet een theelepel verse of gedroogde rozemarijn met heet water (ongeveer 90° C) en laat tien minuutjes trekken voor een oppeppende thee.
- Etherische olie. Voeg eens een paar druppels toe aan je aromadiffuser tijdens een (thuis)werkdag: dit zou goed zijn voor de concentratie. Etherische oliën verspreid je trouwens best zonder warmte: zo blijft de kwaliteit van de olie intact.
Rozemarijnolie (voor massages of als smaakmaker in de keuken) maak je zelf door gedroogde rozemarijnblaadjes te laten trekken in goede olijfolie. Even zeven en bewaren in een afgesloten fles.
6 Dille
Voornaamste werking
Dille is goed voor je spijsvertering en helpt tegen een opgeblazen gevoel, buikkrampen en winderigheid. Anijs, koriander en venkel behoren trouwens tot dezelfde familie en zorgen eveneens voor een vlotte vertering.
Maar het werkt ook bij menstruatiekrampen. Daarnaast wordt dille ook veel gebruikt in borstvoedingsthee om de melkproductie te stimuleren.
Kun je gebruiken als:
- Thee. Zet na de maaltijd een kop dillethee door drie gram dillezaadjes te weken in een kop heet water (ongeveer 90° C).
- Verfrissend drankje. Dit doe je door dillezaadjes te laten weken in water en dat vervolgens te zeven. Fijn als natuurlijke remedie voor een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen – zeker als je bijvoorbeeld prikkelbare darmen hebt.
- Olie. Die maak je door dillezaadjes te laten weken in een neutrale basisolie. Masseer de olie op pijnlijke, verkrampte spieren.
In Engeland wordt al sind 1850 ‘Gripe water’ (een zoet drankje op basis van dille) gebruikt om darmkrampjes bij pasgeborenen te verminderen. Ook bij ons is dit verkrijgbaar, maar ook hier: vraag je arts eerst om raad.
Lees ook: 12 heerlijke gerechten met verse dille
7 Eucalyptus
Voornaamste werking
Eucalyptus wordt vooral gebruikt bij luchtwegeninfecties. Het werkt verlichtend bij verkoudheid, hoest, sinusitis en bronchitis.
Maar het werkt ook antibacterieel, vooral in de mond. Eucalyptus zou namelijk bacteriën doden die tandvleesaandoeningen veroorzaken. Verder heeft de geur van eucalyptus een ontspannende werking.
Kun je gebruiken als:
- Stoombad. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan een kom met heet water. Inhaleer de stoom om je verstopte neus te helpen openen en verkoudheidssymptomen te verlichten.
- Etherische olie. Een paar druppeltjes eucalyptusolie in je aroma diffuser kunnen eveneens helpen bij hoest en verkoudheid.
- Wellnessmoment. Bind een paar verse eucalyptustakken samen met een touwtje en hang ze op aan de douchekop of de kraan. Tijdens het douchen zorgt de stoom ervoor dat de eucalyptusblaadjes hun geur afgeven, wat een spa-gevoel geeft én fijn is voor je luchtwegen.
Muggen houden niet zo van de geur van eucalyptus. Daarom vind je het vaak terug in anti-muggensprays.
8 Kamille
Voornaamste werking
Kamille werkt licht ontsmettend en ontstekingsremmend en kan dus helpen bij kleine infecties of wondes op de huid.
Maar het werkt ook verlichtend bij verkoudheidssymptomen, keelpijn en maag-darmklachten.
Kun je gebruiken als:
- Kompres. Zet een sterke thee van gedroogde kamillebloemetjes, laat afkoelen en doordrenk er een gaasje of wattenschijfje mee. Fijn als kompres bij luieruitslag of een geïrriteerde huid.
- Oogspoeling. Afgekoelde kamillethee kan geïrriteerde ogen kalmeren, roodheid verminderen en ontstekingen verzachten. Bij de apotheek vind je ook kant-en-klare spoelingen en doekjes op basis van kamille.
- Thee. Een kopje kamillethee voor het slapengaan zou bijdragen aan een goede nachtrust.
Kamille wordt ook gebruikt om blond haar op een natuurlijke manier op te lichten.
Goed om weten:
Natuurlijke middelen zijn niet per definitie zonder risico. Als je er soepen, sauzen of thee van maakt, krijg je normaal gezien geen gevaarlijke dosissen van kruiden binnen. Je moet al enorme hoeveelheden slikken om bijwerkingen te krijgen van de meeste planten, maar er zijn uitzonderingen. Langdurig en dagelijks gebruik kan wél risico’s inhouden. Ook planten hebben immers een ‘bijsluiter’. De bestanddelen kunnen inwerken op andere medicijnen of gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld diabeet bent, borstvoeding geeft of chronische problemen hebt. Wil je een bepaald kruid of specerij dus langdurig gebruiken, laat je dan bijstaan door je huisarts of behandelend arts. Los hiervan zijn ze in het algemeen wél een waardevolle aanvulling op een gezonde levensstijl. Ze bevatten namelijk heel wat vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Meer gezondheidstips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!