De positieve effecten van chocolade

Door De Redactie

Veel vrouwen proberen om in de paasperiode te weerstaan aan de overvloed aan chocolade. De gemiddelde Belg eet 8 kg chocolade op jaarbasis. Ok, Chocolade is niet zo ideaal om op gewicht te blijven, maar toch kan chocolade ook goed voor je zijn.

Chocolade is goed voor je hart.

Volgens een duitse studie zouden de flavonelen in cacao een positief effect hebben op de bloeddruk en hartkwalen. Helaas geldt dit enkel bij een hoeveelheid van 7,5 gram per dag. Maar de cijfers zijn wel sterk. Mensen die elke dag een reep chocolade eten hebben 22% minder kans om een beroerte te krijgen. De volgende keer als je een eitje naar binnen speelt kan je dus het schuldgevoel vaarwel zeggen.

Chocolade is niet verslavend.

Ondanks het modewoord 'suikerverslaving' zeggen verschillende onderzoekers nu dat die zogenaamde verslaving niet bestaat. Suikerverslaving zou aan de basis liggen van het obesitasprobleem. Ook al zeg jij misschien zelf ook soms dat je een enorme zin hebt in chocolade en dat die drang bijna niet te weerstaan is, toch geldt de definitie van verslaving niet bij zoetigheden. Volgens de definitie van verslaving zou er een fysische afhankelijkheid van het product zijn en daarbovenop een psychische drang waardoor dwangmatig gedrag ontstaat die het leven van de verslaafde bepaald. Hoe je het dus draait of keert, zo extreem is de drang naar chocolade nog net niet, en zal het hoogstwaarschijnlijk ook niet worden. Toch zijn aanverwante stoffen in chocolade gevonden die ook in cannabis aanwezig zijn, maar je zou al 11 kilo chocolade per dag moeten eten om dezelfde werking te hebben.

Chocolade houdt je jong en gezond.

De grote hoeveelheid antioxidanten in chocolade helpt het verouderingsproces te vertragen. Chocolade eten, en vooral de pure chocolade-variant, houdt je dus jong. Ook je huid geniet van een portie chocolade omdat het de huid beschermt tegen schade van de zon. Daarom zijn er ook de zogenaamde 'chocoladewraps' waarbij je lichaam ingesmeerd wordt met een chocoladecrème die de huid hydrateert en ontgiftigt. Maar geen zorgen, ook het eten van chocolade is goed voor je huid. Veel dokters raden chocolade aan bij hardnekkige hoest, hoge bloeddruk-problemen en diabetes.

Chocolade maakt gelukkig.

Iedereen heeft wel al ondervonden dat chocolade je een stuk blijer en minder humeurig kan maken. Dit is te danken aan de Fenylethylamine, dat is dezelfde stof die vrijkomt als je verliefd bent. Het werkt als een soort natuurlijke antidepressiva, die daarbovenop nog eens de serotonine en dopamine beïnvloeden, zodat je humeur niet meer stuk kan. Ook de zin in seks stijgt na het eten van chocolade.

 

Partner Content