ongezonde dikmakers vervangen
Libelle Lekker

Gezond Eetplan dag 17: vandaag geen broodje salami maar een broodje hummus!

Door Isabelle Ignoul

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Als je gezonder wilt eten, dan denk je ongetwijfeld aan al dat lekkers dat van je menu geschrapt zal worden. Maar gelukkig kun je die ongezonde dikmakers makkelijk vervangen, en ze zijn zeker zo lekker. Vandaag bezorgen we je voor 8 van die producten gezondere alternatieven mét passende recepten. En natuurlijk zijn we ook je dagmenu niet vergeten!

Wat eten we vandaag?

  • Fruitige ontbijtsalade met mozzarella
  • Bloemkoolrijstbowl met kip en misodressing
  • Aubergine gevuld met gekaramelliseerde ui en vijgen

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

Ongezonde dikmakers vervangen: 8x alternatieven

Geen witte rijst maar groenterijst

Witte rijst bevat veel snelle koolhydraten. Kies daarom eens voor een groentevariant. In heel wat supermarkten kun je zelfs kant-en-klare bloemkool- of broccolirijst kopen.

Probeer het in:

Geen mayonaise maar Griekse yoghurt

Hou je wel van een flinke lepel mayonaise op je hamburger? Griekse yoghurt, ongesuikerd uiteraard, is een lekker alternatief. Zeker als je er tzatziki van maakt. Of maak guacamole van eetrijpe avocado’s. Heel lekker tussen je zelfgemaakte kip- of groenteburger.

Avocado is bovendien ook een uitstekend alternatief voor room. Je kunt er zelfs gezonde chocomousse van maken!

Probeer het in:

Geen witbrood maar volkorenbrood

Een klassieker als je gewicht wilt verliezen en gezonder wilt leven: vervang alles wat ‘wit’ is door volkoren, bijvoorbeeld je pasta, brood … Zeker zo lekker én gezonder!

Probeer het in:

Geen suiker maar ahornsiroop

Geraffineerde suikers vormen de grootste vijand van je gewicht en je gezondheid, dus vervang ze zoveel mogelijk. Mogelijke alternatieven: 100% biologische ahornsiroop, koudgeslingerde honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Het blijft uiteraard suiker, maar deze varianten bevatten meer voedingswaarde én ze laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen.

Bananen en dadels zijn ook uitstekende zoetmiddelen, bijvoorbeeld voor in gebak.

Probeer het in:

Geen borrelnootjes maar geroosterde kikkererwten

Lekker, zo’n zakje chips of borrelnootjes voor de tv. Maar het is duidelijk dat ze je lijn niet ten goede komen. Rooster in de plaats kikkererwten in de oven met wat olijfolie en flink wat kruiden, totdat ze lekker krokant zijn.

Probeer het in:

Geen chocopasta maar notenpasta

Chocopasta bevat enorm veel vet en suiker. Notenpasta is daarom een gezonder alternatief. Opgelet: noten bevatten van nature ook vet, dus genieten met mate is de boodschap. Sandra Bekkari heeft overigens ook een succesrecept met dadels.

Probeer het in:

Geen slasaus maar homemade vinaigrette

Slasauzen, zeker de kant-en-klare versies, zijn allesbehalve gezond. Maak daarom bijvoorbeeld zelf een vinaigrette op basis van balsamicoazijn en mosterd, of meng wat citroensap met olijfolie en een scheutje agavesiroop of honing.

Probeer het in:

Geen salami maar hummus

Hagelslag, chocopasta, salami … je ziet ze erg vaak tussen de boterham. Want het is natuurlijk een snelle en makkelijke oplossing én de kinderen lusten het altijd. Maar toch is het belangrijk om te variëren en regelmatig te kiezen voor gezonder beleg, zoals hummus, groentespread of avocado, eventueel gecombineerd met wat kipfilet.

Probeer het in:

Dat mozzarella ook heerlijk is in combinatie met fruit, bewijzen we deze ochtend met een fruitige ontbijtsalade. ’s Middags ga je voor een oogverblindend mooie bloemkoolrijstbowl met kip en misodressing en ’s avonds eet je aubergine gevuld met gekaramelliseerde ui en vijgen, een lekker veggiegerechtje dat je ook makkelijk vegan kunt maken.

Fruitige ontbijtsalade met mozzarella

Bloemkoolrijstbowl met kip en misodressing

Aubergine gevuld met gekaramelliseerde ui en vijgen

Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

En deze kun je ook nog eens allemaal herbekijken: weekmenu 2weekmenu 1.

 

Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan: Lynn De Merlier

Dit zul je ook interessant vinden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."