Goeie vraag: kun je verbranden achter glas?

Goeie vraag: kun je verbranden achter glas?

Dat de zon schadelijk is voor je huid, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Je goed insmeren is altijd de boodschap, maar is dat ook nodig achter glas?

Er bestaat veel onenigheid over: kun je nu wel of niet verbranden achter glas? We leggen het graag even aan je uit!

UVA- en UVB-stralen

Belangrijk om te weten is dat zonlicht zowel ultraviolet A (UVA) als ultraviolet B (UVB)-stralen afgeeft. Als je in de volle zon zit, komen ze allebei op je huid terecht. Zit je achter glas, dan worden UVB-stralen geblokkeerd, maar UVA-stralen niét. Zelfs door een raam kunnen ze je huid beschadigen, waardoor je sneller last kunt krijgen van rimpeltjes en ouderdomsvlekken. UVA-stralen zijn namelijk de grootste oorzaak van huidveroudering en zelfs huidkanker.

Verbranden achter glas

UVB-stralen zijn dan weer verantwoordelijk voor zonnebrand. Aangezien ze niet door glas komen, kun je dus niet bruinen of verbranden achter glas. Toch smeer je best een laagje zonnecrème om je huid te beschermen tegen de UVA-stralen. Vooral je gezicht heeft er baat bij, omdat de huid hier extra dun en gevoelig is. Kijk zeker altijd goed op de verpakking of je zonnecrème tegen beide stralen beschermt.

Beeld: Getty Images

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)