Zijn menopauzekilo’s echt onvermijdelijk?

Zijn menopauzekilo's echt onvermijdelijk?

Over de menopauze worden zoveel dingen verteld, maar wat is nu eigenlijk waar? Klopt het bijvoorbeeld dat extra menopauzekilo’s niet te vermijden zijn? De expert verduidelijkt.

Menopauzeconsulente Chris Van Gaver: “Voor een deel is het inderdaad niet te vermijden. Het feit dat je lijf steeds minder oestrogeen aanmaakt, heeft voor je gewicht allerlei rechtstreekse en onrechtstreekse gevolgen:

  • Ten eerste gaat je lichaam mannelijke hormonen vanuit de bijnieren omzetten in vrouwelijke, ter compensatie van die dalende oestrogeenproductie. Een slim systeem, maar die extra hormonen worden wel opgeslagen in vetreserves in je buik. Vandaar dat typische buikje en tailleverlies.
  • Ten tweede vertraagt je stofwisseling. Hierdoor kom je onvermijdelijk 3 tot 5 kilo bij. Ook onrechtstreeks spelen een aantal factoren. Zo daalt samen met oestrogeen bijvoorbeeld ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Je kunt je wat somber of depressief voelen en gaat sneller emo-eten of naar zoetigheid grijpen.”

Zo behoud je de controle

“Vanaf de overgang wordt het extra belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden en je voedingspatroon aan te passen:

  • Kies voor gezonde, pure, onbewerkte voeding, noten en volle granen.
  • Eet regelmatig en probeer zoetigheid en alcohol te mijden.
  • Blijf ook in beweging. Het boost niet alleen je metabolisme, maar ook je mentale toestand.

Met die drie factoren in het achterhoofd –voeding, beweging en stressreductie– kun je extra menopauzekilo’s voorkomen.”

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)