Hoe doe je dat, je eerste kerst alleen?

Hoe doe je dat, je eerste kerst alleen?

Fijne feestdagen! We wensen het elkaar graag toe tijdens de laatste week van het jaar. Maar hoe fijn zijn die dagen als je er voor de eerste keer alleen voor staat?

Relatietherapeute Rika Ponnet:
“ Als prille single rouw je om dat gevoel van diepe verbondenheid dat je net kwijt bent”

Tips van onze expert

Aanvaard de situatie

Rika Ponnet: “Probeer de feestdagen een beetje te relativeren. Het gaat maar om enkele dagen per jaar. En aanvaard je situatie. Je voelt je niet lekker, je mist hem of haar verschrikkelijk. Dat is niet erg, maar volkomen normaal.”

Maak een planning

“Om te voorkomen dat je verrast wordt door vragen van onbekenden die je extra emotioneel kunnen maken, is het goed om een planning te maken en te weten waar je aan toe bent. Rika Ponnet: “Sommige singles hebben nood aan vluchten en vliegen naar de andere kant van de wereld. Anderen blijven liever in hun eentje thuis. Nog anderen hebben dan weer nood aan heel veel mensen om zich heen, om zo even de pijn en het verdriet los te kunnen laten. Denk al even na over de minst slechte strategie voor jezelf om die dagen te overleven.”

Zeg voorlopig ‘ja’

“Je kunt nu nog niet weten hoe je je die eerste kerstdag zult voelen. Word je uitgenodigd op een kerstdiner, geef dan een voorlopig jawoord. En spreek af dat je pas op de dag zelf definitief beslist of je komt of niet.”

Blijf eerlijk

“Blijf eerlijk over hoe je je voelt. ‘Vandaag is het een slechte dag’ of ‘gisteren heb ik de hele dag aan hem gedacht’. Dat mag je ook gerust aan anderen zeggen.”

Zorg goed voor jezelf

“Eet gezond, drink niet te veel en blijf sporten. Zo gemakkelijk om dit niet te doen als je rouwt om je relatie of je geliefde.”

Leuk om te lezen:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)