Hoge bloeddruk: de stille doder

Hoge bloeddruk: de stille doder

Een hoge bloeddruk is een sluipend gevaar. De symptomen ervan zijn niet altijd even duidelijk, maar de gevolgen soms desastreus. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk vanaf een bepaalde leeftijd regelmatig te laten controleren.

Wanneer is er sprake van een verhoogde bloeddruk?

Je hebt een verhoogde bloeddruk wanneer de waarden hoger zijn dan 140 mmHg bovendruk en 90 mmHg onderdruk.

Wat gebeurt er bij een hogere bloeddruk?

Bij een hoge bloeddruk is de druk in de bloedvaten te hoog, en dat kan de aders en kransslagaders beschadigen. In ernstigere gevallen kan dit leiden tot beschadigingen aan ogen en nieren. Maar ook hersenbloedingen, en zelfs hartinfarcten en beroertes kunnen een gevolg zijn van een hoge bloeddruk. Ook dementie kan voor een deel in verband gebracht worden met een te hoge bloeddruk.

Welke omstandigheden spelen een rol bij een hoge bloeddruk?

Duidelijke signalen die duiden op een (te) hoge bloeddruk zijn er niet echt, waardoor je je vaak van kwaad bewust bent. Net dat maakt het een sluipend gevaar dat instant gevaarlijke gevolgen kan hebben. Maar je kunt wel rekening houden met een aantal dingen: stresssituaties en angstgevoelens kunnen de bloeddruk verhogen. Bij sommige mensen – niet bij iedereen – heeft zout een negatieve impact, en ook medicatie tegen neusverkoudheden en zelfs zoethout zouden de bloeddruk verhogen. Mannen en vrouwen met overgewicht laten hun bloeddruk best zeer regelmatig opvolgen, omdat die door de obesitas aan de hogere kant kan zijn.

Wat kun je doen ter preventie?

Het is aangeraden om je vanaf jonge leeftijd een gezonde levensstijl aan te meten. Heb je geen last van overgewicht, dan kun je best vanaf je veertigste bij ieder doktersbezoek je bloeddruk laten controleren. Opgelet: bij overgewicht moet je je vroeger laten opvolgen. Omdat je bloeddruk constant wisselt, is één meting onvoldoende om te besluiten dat iemand een verhoogde bloeddruk heeft of niet. Drie metingen, bij voorkeur op verschillende tijdstippen, kunnen wel uitsluitsel geven.

Meer lezen over je gezondheid?

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)