Getty Images

Lage bloeddruk: is dat schadelijk en wat doe je er dan aan?

Door Nikita Goossens

Dat een hoge bloeddruk niet goed is, weet iedereen. Maar wat met een lage bloeddruk? Hoewel die voor minder ernstige problemen zorgt, kun je er ook op verschillende manieren last van hebben. Hier lees je alles over de oorzaken, de gevolgen en wat je eraan doet.

Wanneer heb je een lage bloeddruk?

We spreken over een lage bloeddruk of hypotensie als je bloeddruk onder bepaalde waarden zit. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder 10/6 (of 100/60 mmHg) en bij mannen gaat het om waarden onder 11/7 (of 110/70 mmHg). Een lage bloeddruk hoeft niet per se een probleem te zijn, maar zodra je er klachten door ervaart is die wel té laag.

Hoe interpreteer je je bloeddruk? En wat als die te hoog is? Lees het antwoord hier!

Oorzaken van een lage bloeddruk

De oorzaken van een lage bloeddruk kunnen heel uiteenlopend zijn. Daarbij is er vaak geen duidelijke oorzaak, maar is het een combinatie van verschillende factoren. Hypotensie kan zowel tijdelijk, als constant voorkomen.

Wanneer je permanent een lagere bloeddruk hebt, kan het gewoon van nature zijn. Jonge vrouwen of mensen met een laag gewicht hebben er zo meer kans op. Al kan het ook aan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine B-12, foliumzuur en/of ijzer liggen.

Als het gaat om een tijdelijke verlaging, kan de oorzaak liggen bij volgende zaken:

 • Bloedverlies door hevige menstruatie.
 • Vochtverlies en uitdroging door bv. koorts, diarree, braken of zelfs door de sauna.
 • Stress, die kan zowel een hoge als lage bloeddruk veroorzaken.
 • Warm weer, je bloedvaten gaan dan immers verder openstaan en dat kan zorgen voor een lagere bloeddruk.
 • Te snel opstaan (= orthostatische hypotensie): als je neerligt en opeens opstaat, stroomt het bloed naar je buik en benen. Als het hart het bloed dan niet snel genoeg terug naar boven pompt, daalt de bloeddruk en kun je duizelig worden of zwarte vlekken zien.
 • Na de maaltijd (= postprandiale hypotensie): na het eten stroomt er bloed naar het spijsverteringskanaal en normaal gezien zorgt het hart dat de bloeddruk normaal blijft tijdens het verteren, maar soms (vooral bij ouderen) werkt dit niet optimaal.

Kan een ijzertekort zorgen voor duizeligheid en lage bloeddruk? Lees hier verder hoe je het voorkomt

Klachten bij lage bloeddruk

De bloeddruk kan ook opeens extreem dalen wanneer er echt iets ernstigs aan de hand is, denk dan aan een ernstige (inwendige) bloeding, een infectie die in de bloedbaan terecht komt, een zware allergische reactie… Dat kan allemaal leiden tot een septische shock, de bloeddruk is dan té laag om de organen van voldoende zuurstof te voorzien. Op zo’n – uitzonderlijk – moment is de spoeddienst natuurlijk de enige place to be.

In de meeste gevallen is een bloeddruk die aan de lage kant is helemaal geen probleem. Maar dat neemt niet weg dat je er wel enkele klachten door kunt ervaren:

Bij ernstigere dalingen van de bloeddruk kunnen ook hartkloppingen voorkomen, er kan verwarring optreden (vooral bij ouderen), de ademhaling kan oppervlakkig zijn en versnellen en de huid kan bleek en klam worden.

Vaak duizelig? Dit kunnen de oorzaken zijn

Een plotse bloeddrukval

Ook tijdens een zwangerschap is hypotensie niet ongewoon en vergeet natuurlijk niet dat het perfect normaal is om een wat lagere bloeddruk te hebben wanneer je lichaam in rust is. Het is ook zo dat de bloeddruk lager kan zijn bij bepaalde ziektes of aandoeningen zoals hartritmestoornissen, diabetes of problemen met de schildklier (eventueel door het gebruik van medicijnen). In dat geval informeerde je arts je daar waarschijnlijk op voorhand over. Ook antidepressiva en slaapmiddelen kunnen de bloeddruk trouwens verlagen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Als je geen last hebt van je lage bloeddruk, hoef je er helemaal niets aan te doen. Maar als er wél klachten zijn die je hinderen, zijn er gelukkig enkele zaken die kunnen helpen. Als je de oorzaak van je (tijdelijke) lage bloeddruk kent, kun je het makkelijk aanpakken. En als je regelmatig duizelig wordt bij het opstaan, zorg er dan voor dat je het rustig en langzaam doet. 

Als je echter constant een lage bloeddruk hebt, is het iets moeilijker om een remedie te vinden. Maar onthoud zeker het volgende:

 • Drink voldoende water zodat je nooit te weinig vocht hebt.
 • Beweeg voldoende.
 • Vermijd langdurig rechtstaan, zeker in de warmte. Moet dat toch? Probeer dan intussen zoveel mogelijk in beweging te blijven door wat rond te stappen.
 • Voel je symptomen zoals een licht gevoel opkomen? Span dan de spieren van je benen, billen en buik aan en/of maak stevige vuisten om de bloeddruk te verhogen. Om het bloed vlotter naar je hersenen te laten stromen, kun je ook gaan zitten en je hoofd tussen je knieën leggen of gaan liggen met je benen omhoog. Al is dat laatste niet zo vanzelfsprekend als je niet thuis bent, jammer genoeg.
 • Vaak wordt zout eten aangeraden tegen een lage bloeddruk, maar de meningen daarover zijn verdeeld. Sommigen raden het aan en anderen raden het dan weer ten stelligste af. Het kan alleszins in het algemeen geen kwaad om eens iets zoutrijks te eten, maar overdrijf ook niet: blijf absoluut onder de maximale hoeveelheid van zes gram zout per dag.
Als je geen last hebt van je lage bloeddruk, hoef je er niets aan te doen

Wanneer ga je naar een arts?

Helpt dit allemaal niet en/of heb je wel vaak last van symptomen? Overleg dan met je arts, want misschien is er toch een onderliggende oorzaak.

 • Hou eventueel een dagboek bij met wat je aan het doen was telkens je klachten kreeg om een eventuele oorzaak makkelijker te vinden.
 • Is er na onderzoek toch geen duidelijke oorzaak of kan er niets aan gedaan worden? Dan worden soms elastische steunkousen tot over de knie aangeraden om de bloedsomloop te stimuleren.
 • Medicatie om je bloeddruk te verhogen, wordt slechts zelden voorgeschreven aangezien een te hoge bloeddruk ernstigere klachten met zich meebrengt. Enkel als de klachten een té grote impact hebben op je gezondheid en leven is dit een optie.
 • Het kan zijn dat je bepaalde medicatie neemt die je bloeddruk als bijwerking verlaagt. In overleg met je arts kun je in dat geval kijken of er alternatieven zijn.

In de meeste gevallen zal de oplossing dus zijn om te leren omgaan met je klachten en te leren wat je moet doen als je ze voelt aankomen.

Bronnen: Hartstichting.nl, Thuisarts.nl, Viata.be

Lees ook deze duizelingwekkende artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content