Nierstenen: beter voorkomen dan genezen

Nierstenen: beter voorkomen dan genezen

Nierstenen: we ze ooit gehad heeft, weet dat het een extreem pijnlijke ervaring kan zijn. Nochtans kun je ze eenvoudig vermijden…

Nierstenen, wat zijn het?

Bijna iedereen maakt ter hoogte van de nier wat gruis aan. Die kleine urinekristallen kun je echter zonder problemen uitplassen. Dat is anders wanneer die kristallen gaan samen klonteren en zo nierstenen worden. Wanneer die uitgewaterd worden, kan dat pijnlijk zijn. Zit je met steentjes van enkele millimeters groot, dan kun je ze op een pijnlijke manier voelen zakken richting blaas: de pijn begint in de nieren achter in de rug, dan zakt de pijn naar je lenden en vervolgens naar je geslachtsorganen tot ze in de blaas belanden, waar ze even pijnloos zijn. Tot ze bij het plassen door de plasbuis moeten, en dat bijzonder pijnlijk kan aanvoelen. Er kan dan – door de beschadiging van de wand van de plasbuis – bloed bij de urine zitten doordat de scherpe kanten van de steentjes de urinewegen beschadigen.

Kunnen nierstenen schadelijk zijn?

Ze kunnen de urinewegen beschadigen en in zeldzame gevallen kunnen ze de urinewegen verstoppen. Soms blijven de steentjes ter hoogte van de uitgang van de nier zitten en groeien ze uit tot centimeters dikke stenen die niet meer uitgeplast kunnen worden. Zij moeten dan door een uroloog mechanisch verbrijzeld worden.

Wat kun je preventief doen?

Door heel veel water te drinken, 1,5 à 2 liter per dag, vermijd je dat het gruis kan kristalliseren tot niersteentjes. Kreeg je al eerder nierstenen dan ben je gevoeliger voor herval, omdat er ook een erfelijke factor speelt. Drink in dat geval extra veel water, zeker bij warm weer, koorts en inspanningen. Eventueel ook ’s nachts een glaasje water kan dan geen kwaad.
Kies voorts voor vezelrijke voeding, let op met zout en beperkt het eten van vis en vlees omdat vis en vlees de aanmaak van urinezuur bevorderen.

Ook magnesium kan preventief werken tegen nierstenen.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)