Getty Images

Een peesontsteking in je voet: herkennen, genezen en voorkomen

Door Nikita Goossens

Heb je pijn in je voet en/of is die wat opgezwollen? Misschien is de oorzaak wel een peesontsteking. Pezen kunnen geïrriteerd raken door overbelasting of zelfs door slecht schoeisel. Hier lees je hoe je zo’n peesontsteking aan je voet herkent en wat je eraan doet.

Wat is een peesontsteking?

In je lichaam zijn het de pezen die spieren en botten met elkaar verbinden. Wanneer een spier overbelast is, kan dus ook een pees geïrriteerd raken en zo kan een ontsteking ontstaan. Het komt vaak voor in de pols, schouder, hiel, elleboog, knie… en ook in de voet.

Hoe herken je een peesontsteking in je voet?

Een peesontsteking kan op verschillende plaatsen in de voet voorkomen, maar de meest voorkomende plek is de hiel. Een peesontsteking op die plek noemen we hielspoor, waar je vast al eens van gehoord hebt. Hierbij is het peesblad onder de voetzool (de verbinding tussen het hielbeen en de tenen) geïrriteerd en dat veroorzaakt pijn onder de hiel.

Maar ook aan de boven- en zijkant van de voet kan een peesontsteking voorkomen. Waar je ook last hebt, je herkent de ontsteking steeds aan dezelfde symptomen.

De symptomen

  • Pijn en een (lichte) zwelling.
  • De huid bij de pees voelt wat warm aan.
  • Je voet kan er iets roder dan normaal uitzien.
  • Stijfheid en een beperkte mogelijkheid tot bewegen op de plek van de ontsteking.
  • Extra veel pijn en stijfheid in de ochtend of na lang zitten (nadat je terug in beweging bent, wordt de pijn doorgaans minder sterk, maar nadien keert die terug).
  • De pijnklachten kunnen toenemen na verloop van tijd (dit gebeurt bijvoorbeeld als je de pees blijft belasten) en constant voelbaar zijn in plaats van enkel tijdens een inspanning.

Hoe ontstaat het?

De oorzaken van een peesontsteking in de voet kunnen variëren, maar meestal gaat het om overbelasting of een blessure. Ook een slechte houding en het te vaak herhalen van bepaalde bewegingen door bijvoorbeeld fanatiek te sporten of door een eenzijdig bewegingspatroon voor je werk of hobby (bijvoorbeeld heel frequent een naaimachine bedienen) kunnen tot een ontsteking leiden.

Aan de andere kant kan ook onderbelasting een oorzaak zijn. Wanneer je een spier of pees niet vaak genoeg gebruikt, is die immers veel gevoeliger voor overbelasting bij het uitvoeren van dagelijkse karweitjes die normaal niet zouden leiden tot overbelasting.

Verder kunnen overgewicht of gewoonweg slecht schoeisel een peesontsteking veroorzaken. En denk tot slot nog aan reumatische aandoeningen, botontkalking of osteoporose, instabiele gewrichten, een beenlengteverschil en een voetafwijking als mogelijke oorzaak.

Behandeling van een peesontsteking in de voet

Waar in de voet de ontsteking ook voorkomt, de behandeling komt altijd op hetzelfde neer. Zoals bij elke ontsteking is hier de eerste stap om je voet vooral rust te geven en eventueel ijs op de pijnlijke plek te leggen. Ook verkoelende sprays of gels, een gemberkompres en/of ontstekingsremmers kunnen helpen.

Je moet wel geduld hebben, want een peesontsteking geneest maar heel langzaam (de klachten kunnen van enkele weken tot zelfs maanden aanhouden). Zeker als de spier waarmee de pees verbonden is constant in beweging is. Wat eventueel kan helpen het genezingsproces wat te versnellen is:

  • Steunzolen dragen die zorgen voor een herverdeling van de druk
  • Een brace of speciale kous dragen om je pees te ontlasten
  • Specifieke oefeningen/fysiotherapie om de spieren rondom je voet sterker te maken.

Een arts zal je hierin advies op maat geven. Als het voorgaande toch niet werkt om de pijn te verminderen en het lijkt maar niet te genezen, dan kan de arts je een injectie met een onstekingsremmer aanraden of zelfs een operatie.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: probeer dus vooral overbelasting te voorkomen, repetitieve bewegingen te vermijden en draag steeds schoeisel dat je voet goed ondersteunt.

Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Hansaplast.nl, Hierhebikpijn.nl, Provoet.nl

Ook deze artikels over ontstekingen vind je vast interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content