Waarop moet je letten als je een sportbeha kiest?

Waarop moet je letten als je een sportbeha kiest?

Sport je regelmatig? Dan is het heel belangrijk dat je een goede sportbeha draagt. Hier moet je alvast op letten als je er eentje kiest!

Wat gebeurt er met je borsten tijdens het sporten?

Borsten bestaan uit vocht, klieren, vet- en bindweefsel, maar niet uit spieren. Ze kunnen de weerslag van de bewegingen tijdens je work-out dus niet opvangen. Afhankelijk van het gewicht van je borsten, maken ze een achtvormige beweging die heel schadelijk kan zijn voor het weefsel in je borsten. Het kan zelfs onherroepelijk uitrekken, waardoor je na verloop van tijd last kunt krijgen van hangende borsten. Een sportbeha dragen is dus de boodschap: hij zorgt ervoor dat je borsten mooi op hun plaats blijven tijdens het sporten.

De juiste sportbeha

Sportbeha’s bestaan in alle soorten en maten, maar waar kies je dan best voor? Niemendalletjes met mooie prints en speciale bandjes laat je beter links liggen, want die bieden dikwijls onvoldoende steun. Gelukkig zijn er al heel wat exemplaren die mooi én geschikt zijn voor je work-out.

Voldoende ondersteuning

De ondersteuning die je boezem nodig heeft, hangt af van je cupmaat en welke sport je beoefent. Yoga heeft bijvoorbeeld een hele andere intensiteit dan joggen. Als je in de winkel staat, kijk dan zeker eens op het etiket van de verschillende sportbeha’s. Dikwijls staat erop vermeld waarvoor hij geschikt is:

 • Activiteiten met een lage impact, zoals yoga, wandelen en fietsen.
 • Activiteiten met een medium impact, zoals gymtraining, spinning en skiën.
 • Activiteiten met een hoge impact, zoals hardlopen, aerobics en dansen.

Let er vooral op dat …

 • je de goede maat hebt! Wist je dat de maat van je gewone beha niet altijd dezelfde is als die van een sportbeha? Vraag altijd om advies in de winkel.
 • de sportbeha een bredere onderband heeft én dat hij niet naar boven schuift tijdens het sporten. Tip: spring even rond in het pashokje en gooi je armen een aantal keer omhoog.
 • de beha bestaat uit een goed ademend materiaal.
 • de bandjes wat breder zijn en niet in je huid snijden.
 • de cups strak om je borsten zitten. Het is normaal dat ze een beetje plat worden geduwd, maar ze mogen natuurlijk geen pijn doen.

Je sportbeha wassen

Krijgt je sportbeha dezelfde wasbeurt als een katoenen T-shirt? Eigenlijk is dat niet zo’n goed idee, want zo zou je ‘m kunnen beschadigen. Je beha is namelijk gemaakt van ademend materiaal dat lang droog blijft, terwijl het toch zweet opneemt. De stof heeft dus wat extra aandachtspuntjes nodig:

 • Was je sportbeha niet té warm en voeg niet te veel wasmiddel toe.
 • Wasverzachter laat je beter achterwege: dat product legt een laagje over de stofvezels van je sportbeha, waardoor het zweet niet meer wordt opgenomen en op je huid zal blijven liggen. Zo zal je sportkleding sneller beginnen ruiken.
 • Laat ‘m daarna aan de lucht drogen: de droogkast rekt de spandex in de stof onherroepelijk uit.

5x comfortabele sportbeha’s

1 HKMX – The All Star Sportbeha

Hunkemöller, € 34,99.

2 Triumph – Triaction Extreme Lite

Triumph, € 54,95.

3 PrimaDonna – The Sweater Sportbeha

PrimaDonna, € 84,90.

4 Oysho – Sportbeha

Oysho, € 29,99.

5 Etam – Adiette Sportbeha

Etam, € 37,99.

Zin gekregen om te sporten?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)