Waarop moet je letten als je een sportbeha kiest?

Waarop moet je letten als je een sportbeha kiest?

Sport je regelmatig? Dan is het ook heel belangrijk dat je een goede sportbeha hebt. Hier moet je alvast op letten als je er eentje kiest!

Sportbeha’s zorgen ervoor dat je borsten mooi op hun plaats blijven tijdens je work-out. Wat je sportsessie ook meteen heel wat comfortabeler maakt. Vrouwen met kleinere borsten kunnen in het geval van een lichte sportsessie nog zonder sportbeha, maar als je ’n grotere cupmaat hebt, is het een must dat je er eentje draagt.

Wat gebeurt er met je borsten tijdens het sporten?

Borsten bestaan uit vocht, klieren, vet- en bindweefsel, maar niet uit spieren. Ze kunnen de weerslag van de bewegingen tijdens je work-out dus niet opvangen. Afhankelijk van het gewicht van je borsten, maken ze een pijnlijke achtvormige beweging die heel schadelijk kan zijn voor het weefsel in je borsten. Het kan zelfs onherroepelijk uitrekken, waardoor je na verloop van tijd last kunt krijgen van hangende borsten. Een sportbeha dragen, is dus de boodschap!

De juiste sportbeha

Sportbeha’s bestaan ondertussen in alle soorten en maten, maar waar kies je dan best voor? Niemendalletjes met mooie prints en speciale bandjes laat je beter links liggen, want ze bieden dikwijls onvoldoende steun. Gelukkig zijn er al heel wat exemplaren die mooi én geschikt zijn voor je work-out.

De ondersteuning die je boezem nodig heeft, hangt natuurlijk af van welke sport je doet. Yoga heeft bijvoorbeeld een hele andere intensiteit dan joggen. De hoofdontwerper van lingeriewinkel Hunkemöller zegt alvast dat je op drie niveaus moet letten:

  • Level 1 – Lage impact activiteiten, zoals yoga, wandelen en fietsen.
  • Level 2 – Medium impact activiteiten, zoals gymtraining, spinning en skiën.
  • Level 3 – Hoge impact activiteiten, zoals hardlopen, aerobics en dansen.

Bepaal je level en let er vooral op dat:

  • je de goede maat hebt! De maat van je gewone beha verschilt dikwijls dan die van een sportbeha. Vraag om advies in de winkel.
  • de sportbeha een bredere onderband heeft én dat hij niet naar boven schuift tijdens het sporten. Tip: spring even rond in het pashokje en zwier je armen een aantal keer omhoog.
  • de beha bestaat uit een goed ademend materiaal.
  • de bandjes wat breder zijn en niet in je huid snijden.
  • de cups strak om je borsten zitten. Het is normaal dat ze een beetje plat worden geduwd, maar het mag natuurlijk geen pijn doen.

Je sportbeha wassen

De juiste sportbeha gevonden? Super! Nu wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Was ‘m daarom in koud water en voeg niet té veel wasmiddel toe. Warm water en wasproducten zijn slecht voor de spandex in je beha. Laat ‘m daarna aan de lucht drogen en hij is opnieuw klaar voor gebruik.

Beeld: Shutterstock

Lees meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)