Rode Kruis-Vlaanderen is op zoek naar 40.000 nieuwe bloeddonoren

Rode Kruis-Vlaanderen is op zoek naar 40.000 nieuwe bloeddonoren


Bloed geven doet leven. Een glasheldere leuze die webredactrice Rani al snel over de streep trok om haar mouw op te stropen voor het goede doel. Rode Kruis-Vlaanderen wil nog meer mensen overtuigen en richt zich nu ook op het grote publiek met de Vervang mij-campagne
.

Vervang mij

Begin deze week stelde het Rode Kruis-Vlaanderen een nieuwe campagne voor: “Vervang mij”. Via Facebook en Twitter proberen ze nieuwe donoren te ronselen, want elk jaar haken maar liefst 40.000 donoren af. Omdat ze te oud zijn, ver op reis gaan of omdat ze zijn zwanger zijn. En die trouwe donoren moeten natuurlijk vervangen worden.

Om die reden schakelt Rode Kruis-Vlaanderen een leger aan trouwe donoren (meer dan honderdduizend mensen) in om nieuwe bloedgevers te vinden.

Zij zoeken een vervanger:

Deze week stelde Rode Kruis-Vlaanderen 6 donoren voor die om diverse redenen moeten afhaken. In elk filmpje leggen ze uit waarom het net zo belangrijk is dat jij of iemand anders hun plaats inneemt!

Dit is Karolien, 1 van de 6 donoren. In de video deelt ze haar verhaal met jou.

Ook Jef De Smet, beter gekend als Jan uit de VTM-reeks Familie, gaf het goede voorbeeld en verving Rene, een andere donor.

Ook webredactrice Rani geeft regelmatig bloed

Redactrice Rani vindt dat er geen redenen zijn om geen bloed te geven: “Bloed geven kost je niets, het neemt amper tijd in beslag én je redt er mensenlevens mee. Waarom zou je geen bloed geven? Schrik voor de prik? Dat hoeft niet. Pijn doet het al zeker niet, en een simpel prikje redt een mensenleven. Overtuigende argumenten, toch? Het trok mij althans over de streep om vier keer per jaar bloed te geven. En ze zien me graag komen… Niet enkel voor mijn enthousiasme natuurlijk, maar omdat ik bloedgroep O+ heb. Daarvan is de bloedvoorraad immers erg laag. En ik mag aan iedereen bloed geven!”

Rani is ondertussen een trouwe bloedgever: “Twee jaar geleden begon ik met bloed geven. Een plotse ingeving, weliswaar. Want ooit – laat ons hopen van niet – heb jij of iemand die je liefhebt bloed nodig. Of het nu bij een ongeval, een operatie of een bevalling is… En daar draait het om: mensenlevens redden én helpen. Twijfel niet langer, geef bloed en red levens! Want de voldoening die je krijgt na je goede daad is echt goud waard!”

Wil jij Karolien of een van de andere donoren vervangen? Of wil jij je steentje bijdragen als bloeddonor? Registreer je  nu via www.rodekruis.be/vervang-mij. Aarzel niet, je redt mensenlevens.

 

Bron: De Standaard – Beeld: Shutterstock

Lees ook:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)