Zonder is gezonder: een stappenplan naar minder suiker

Zonder is gezonder: een stappenplan naar minder suiker

Wil je minder suiker eten, maar vind je het moeilijk om er af te blijven? Wij geven je een duwtje in de rug met dit handige stappenplan.

Stap 1: ontmasker suiker op het etiket

Suikerarm eten begint bij het juist interpreteren van voedingslabels. Hoe hoger suiker in de ingrediëntenlijst staat vermeld, hoe meer suiker er in zit. Als er expliciet ‘suiker’ op staat, wil dit zeggen dat er nog toevoegde suikers zijn aan toegevoegd. Let ook op ‘schuilnamen‘ voor suiker zoals dextrose, maltose, fructose, glucosestroop, … Suiker kan ook in niet voor de hand liggende producten zitten. Denk maar aan ovengebakken chips, havermout, groenten uit een bokaal en bepaalde charcuterie.

Stap 2: ga kritisch door je voorraadkast

Als je etiketten begint te lezen, zul je merken dat aan een heleboel producten suikers worden toegevoegd. Ga dus kritisch door je voedselvoorraad thuis en vermijd deze producten in elk geval zoveel mogelijk: kant-en-klare salades en maaltijden, ontbijtgranen, muesli, broodsmeersels, vruchtensappen, dressings, … Let ook op met producten met een verlaagd vetgehalte: ze bevatten wel minder vet, maar daardoor vaak ook minder smaak. Dat smaaktekort maakt de fabrikant goed door suiker toe te voegen.

Stap 3: doe slimmer boodschappen

Pure, onbewerkte producten met een beperkte ingrediëntenlijst bevatten doorgaans weinig tot geen toegevoegde suikers. Denk aan granen, zaden en pitten, noten en gedroogd fruit. En als je toch eens wilt zondigen, doe het dan goed. Ga je suiker vervangen of weglaten, dan bestaat het gevaar dat je gaat compenseren: ‘Het is toch light, dus ik mag wel twee stukken.’ Beter is dus om af en toe bewust te snoepen van een kleinere portie en er ook echt van te genieten.

Stap 4: let op met sapjes en lightdranken

Fruit eet je bij voorkeur in z’n geheel. Als je het perst, mixt of pureert, hou je bijna enkel suiker over en weinig nuttige stoffen. Bovendien gebruik je voor één glas al gauw twee of drie stukken fruit en zo kom je aan een heleboel suiker. Het verteert ook sneller dan wanneer je die stukken fruit in hun geheel zou eten.

Lightfrisdranken bevatten bijna geen calorieën, maar onderhouden wél je zin in zoet. Kies in de eerste plaats voor water om je dorst te lessen. Probeer je water eens op smaak te brengen op deze manier!

Stap 5: laat je niet verleiden

Suikerarm leven is vaak een kwestie van goede gewoonten en juiste keuzes. Enkele tips? Neem geen brood op restaurant. Ga voor pure basisgerechten (liefst zonder saus) zoals gegrilde vis met een salade of ga voor een gerecht met saus op basis van tomaten. Vraag om olijfolie in plaats van dressing als je een salade neemt en neem een koffie of thee als dessert.

Suikerarme tussendoortjes zijn: plakjes banaan met een klein beetje pindakaas, een pitabroodje met hummusdip, groentestaafjes met tomatensalsa of tzatziki, een handvol noten of magere yoghurt met kaneel.

Onthoud als laatste dit: niets is slecht op zich, enkel de hoeveelheid ervan!

Samen slank: we gaan ervoor!

Doe jij al mee aan de Samen Slank-challenge? Meer bewegen, gezonder eten of in het algemeen fitter worden: heel de maand januari moedigen we elkaar aan om onze goede voornemens deze keer écht vol te houden! Twee keer per week ontvang je de Samen Slank-nieuwsbrief in je mailbox en bovendien kun je voor nóg meer motivatie terecht in de Goed in je vel met Libelle-groep. Klik snel hier voor meer informatie over de challenge en schrijf je in!

Ontdek ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)