6 tips voor het mooiste tapijt in huis

6 tips voor het mooiste tapijt in huis

Voor sfeer en gezelligheid: een tien op tien! Maar een tapijt is vaak ook een stoffige blikvanger in huis. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je nog lang kunt genieten van jouw exemplaar. Weg met stofjes en vuiltjes? Zo makkelijk gaat het.

In 6 stappen naar een lentefris tapijt

Stap 1

Stofzuig het tapijt goed aan de boven- én onderkant.

Stap 2

Neem het tapijt mee naar buiten na het stofzuigen en klop het uit met een mattenklopper. Zo wordt er nog meer stof verwijderd. Doe dit niet te hard!

Stap 3

Vlekken op het tapijt? Doe een paar druppels afwasproduct in warm water en gebruik een schoon doekje. Wrijf met cirkelvormige bewegingen naar de binnen van de vlek toe. Ook een oude tandenborstel is handig!

Stap 4

Neem een kommetje zuiveringszout en voeg druppels etherische olie naar keuze toe. Schud goed zodat alle olie volledig opgenomen wordt.

Stap 5

Strooi het mengsel over het tapijt en wrijf het er goed in met je handen. Laat een nachtje inwerken.

Stap 6

Stofzuig het tapijt een laatste keer grondig. En, tadaaaaa, jouw vloerkleed is zo goed als nieuw!

Handig om te onthouden

Kwistig met zout

Wist je dat zout een goed schoonmaakmiddel is? Iedereen heeft het in huis, dus dat maakt het nog zo gebruiksvriendelijk.

  • Strooi een laagje zout (grof of fijn) over het tapijt. Rol het strak op en laat het drie dagen rusten. Borstel en klop het zout er daarna stevig uit.
  • Wil je gewoon het kleur opfrissen? Bestrooi je vloerkleed dan met grof zeezout en laat het een uurtje rusten. Borstel de korrels daarna weg.

Komaf met afdrukken

Staan de afdrukken van je stoelen of je tafel in het tapijt gedrukt? Dat kun je makkelijk wegkrijgen dankzij stoom. Gebruik je stoomstrijkijzer om warme stoom over je tapijt te blazen. Laat het daarna goed drogen.

De juiste richting

Meestal loop je vaak over dezelfde stukjes van het tapijt. Of spelen de kinderen altijd op dezelfde plaatsjes. Daarom is het belangrijk dat je een vloerkleed om de drie maanden eens in een andere richting draait. Zo voorkom je slijtageplekken.

Krulletjes voorkomen

Zeker bij dunne tapijten is het moeilijk om opgekrulde randen te voorkomen. Dat kun je makkelijk vermijden door de onderkant te verzwaren. Gebruik een strip met rubber bijvoorbeeld, zodat je de randen van het vloerkleed verzwaard.

Vermijd brute kracht

Je tapijt te stevig uitkloppen is echt geen goed idee. De kans dat je vloerkleed beschadiging oploopt, is groot. Hoe moet je het dan wel doen? Leg je tapijt eens omgekeerd op de dauwdruppels van het grasveld in je tuin. Stofzuig het daarna grondig in huis en veeg schoon met een licht vochtige katoenen schone doek.

Bronnen: De grote schoonmaakbijbel van Het Poetsbureau – Libelle’s handige huishoudgids – Beeld: Getty Images

Doe je mee met onze Happy Home Challenge? Samen maken we ons huis in 21 dagen helemaal lentefris. Klik hier om je in te schrijven en ontvang onze gratis Happy Home kalender om je op weg te helpen.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)