56 volwaardige en gezonde maaltijdsoepen en -salades

56 volwaardige en gezonde maaltijdsoepen en -salades
Schweinenacken auf fruchtig-scharfem Salat, Pork and fruity-spicy salad, PREMIUM SELECTION SPECIAL FEE: 50% SURCHARGE , Rezept vorhanden

Dol op soepen en salades? Libelle lanceerde onlangs het bookzine ‘Soepen en salades: 56 volwaardige en gezonde maaltijden.’ Wedden dat je door deze gerechtjes nog harder naar de zomer zal verlangen?

Als je van soep én salades houdt, dan mag je deze topper niet missen. Laat je inspireren door 56 heerlijke maaltijdsoepen -en salades. Onze 2 favoriete salades ontdek je hieronder!

Salade van geroosterde groenten met knoflook-mosterddressing

Benodigdheden voor 8 personen:

  • 2 bundels kleine rode bietjes (liefst rood én geel)
  • 1/2 butternutpompoen, geschild en in grove stukken
  • 400 g zoete aardappel, geschild en in de lengte in vieren gesneden
  • 1 bos jonge wortelen, geschild
  • 1 middelgrote rode ui, gepeld en in 8 stukken
  • 250 g kerstomaatjes
  • 2 bundels groene asperges
  • 70 g jonge spinazieblaadjes
  • 1/2 bosje bladpeterselie, de blaadjes afgeplukt
  • 180 g feta in olie, uitgelekt
  • 60 ml olijfolie
  • zeezout

Benodigdheden voor de knoflook-mosterddressing:

  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 1 kl mierikswortelsaus
  • 1 kl sterke mosterd
  • 1 el rodewijnazijn
  • 60 ml olijfolie extra vergine
  • versgemalen zwarte peper en zout

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.
  2. Snij het loof en de wortel van de rode bijt en snij de knollen bij. Spel ze goed en halveer grotere exemplaren. Verpak de rode bieten in aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Verdeel de pompoen, zoete aardappel, wortelen en uien over de twee bakplaten. Borstel de groenten in met olijfolie en strooi er wat zeezout over. Rooster 30 minuten in de oven, tot alle groenten gaar zijn en bruin beginnen te worden. Haal groenten die gaar zijn uit de oven. Leg de tomaten en asperges op de bakplaat en rooster 10 minuten of tot deze groenten net zacht worden. Haal de bietjes uit de folie en wrijf er zachtjes over om de velletjes te verwijderen.
  3. Maak intussen de dressing. Klop de knoflook, mierikswortelsaus, mosterd en azijn goed op in een kommetje. Klop er geleidelijk de olie door en kruid naar smaak met peper en zout.
  4. Schik net voor het serveren laagjes spinazie en geroosterde groenten op een grote serveerschaal. Besprenkel met de dressing en verdeel er de feta en de peterselie over.

Slimme tip: wil je de salade vervoeren, bijvoorbeeld voor een picknick of een barbecue, verpak de geroosterde groenten, de spinazie, de dressing, de kaas en de feta dan apart en voer stap 4 van het recept pas uit op het laatste moment.

 

Pittig varkensvlees met mangosalade

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 dikke sneden varkensvlees uit de nek (elk 300 g)
  • 10 g verse gember
  • 200 g tomaten
  • 140 g rode ui
  • 1 grote mango (400 g)
  • 4 el limoensap
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 kl chilivlokken
  • 1 kleine kaneelstok
  • 1/2 kl korianderzaadjes
  • 1 klein gedroogd chilipepertje
  • 1 kruidnagel
  • 1 stukje foelie
  • 1 el plantaardige olie
  • 1/2 kl grof zeezout

Aan de slag

  1. Snij de gember in flinterdunne staafjes en meng met het limoensap, de bruine suiker, de vissaus, de sojasaus en de chilivlokken. Snij de tomaten en de rode ui in dunne plakken. Schil de mango en snij het vruchtvlees in vrij dikke repen van de pit af. Leg ze samen met de ui en de tomaten in het mengsel, schep goed om en laat 15 minuten marineren.
  2. Verwarm de oven voor op 220°C. Maal in de vijzel de kaneelstok, kruidnagel, korianderzaadjes, het gedroogde pepertje, de foelie en het zeezout samen fijn. Kruid hiermee het varkensvlees aan beide kanten.
  3. Verhit de olie op een hoog vuur en bak er het vlees aan beide kanten in aan. Haal het uit de pan en leg het op een driedubbel gevouwen vel aluminiumfolie. Leg het vlees met de folie op de bakplaat in het midden van de oven en laat 6 à 8 minuten gaar worden. Haal het vlees uit de oven, wikkel het helemaal in de folie en laat 5 minuten rusten.
  4. Haal het vlees weer uit de aluminiumfolie, snij het in plakken en schik ze met de salade op de borden. Serveer afgewerkt met basilicumblaadjes.

Ontdek nog meer recepten in het nieuwe bookzine Soepen & Salades van Libelle. Nu te koop in pakket met Libelle samen voor € 10 en ook los in de winkel of op www.magstore.be voor € 8,95.

COVER 2016 LBZ08 SoepenSalades

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)