Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Blind bakken: wat is dat nu eigenlijk en hoe doe je het?

Door De Redactie

"Bak de taart blind voor": je altijd al afgevraagd hoe je dat precies doet? En waarom? Volg de stapjes voor een geslaagde taart!

Hét geheim van die aardbeientaart met krokante bodem, of die knapperige quiche? De bodem blind bakken. Dat wil zeggen: voorbakken met een steunvulling erin.

Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet gebakken worden (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche, of een chocoladeganachetaart): als je daarvan de bodem niet zou voorbakken, wordt hij niet helemaal gaar en krokant.

Blind bakken: stap voor stap

1. Rol het deeg uit en leg het in de vorm

… of laat het op kamertemperatuur komen als je kant-en-klaar deeg gebruikt. Bij deeg dat makkelijk breekt, zoals kruimeldeeg of korstdeeg, kun je het deeg best losjes om de deegroller rollen en zo in de taartvorm leggen. Vergeet niet de taartvorm in te vetten met boter. Bestuiven met bloem is niet nodig. Dat doe je alleen bij een dik-vloeibaar beslag zoals voor cake of biscuit.

2. Duw het deeg lichtjes aan

Duw het deeg met je duim (of met een restje deeg) lichtjes aan bij de overgang van de taartbodem naar de randen, en langs de randen van de vorm.

3. Snij overtollig deeg af

Dat kan met een mes, maar ook door met de deegroller over de randen van de vorm te rollen. Duw vervolgens met je duim de randen voorzichtig een beetje naar boven zodat de rand van het deeg een beetje boven de vorm uitsteekt. Gebruik je bladerdeeg? Prik dan met een vork gaatjes in de deegbodem: zo zal hij minder rijzen bij het bakken.

4. Doe de steunvulling in de vorm

Leg op het deeg een groot vel bakpapier – het moet een eindje uitsteken wanneer je de vulling erin hebt gedaan. Als steunvulling kun je speciale keramische knikkers gebruiken die je in kookwinkels kunt kopen, maar het kan ook goedkoper: vul je taart tot de rand met droge rijst, erwten of bonen. Het is belangrijk dat de steunvulling goed tot in de randjes van de vorm zit, zodat het deeg niet kan uitzetten en de deegranden niet naar beneden zakken.

5. Bak de taartbodem voor

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de taartbodem 10 tot 15 minuten voor, tot de randjes van het deeg lichtbruin zijn.
  • Verwijder dan het bakpapier met de steunvulling en bak de bodem verder tot hij goudbruin is en niet meer glanst (nog eens 10 à 15 minuten).
  • Doe er vervolgend de vulling in (voor een taart waarbij de vulling niet gebakken wordt, laat je de bodem eerst volledig afkoelen) en werk verder volgens het recept.
  • Moet je taart nog verder gebakken worden en ben je bang dat de randjes te bruin zullen worden? Dan kun je die eventueel afdekken met wat aluminiumfolie. De steunvulling laat je afkoelen en kun je de volgende keer opnieuw gebruiken.

Meer instructies? Bekijk deze video:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zin om zelf aan de slag te gaan? Laat je inspireren!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content