Het lekkerste recept voor een traditionele kerststol

Het lekkerste recept voor een traditionele kerststol

Een traditionele kerststol is iets wat vooral in Nederland en Duitsland wordt gegeten. Maar zo’n luxebrood met amandelspijs en rozijnen kan ons natuurlijk ook altijd bekoren! Probeer het vooral eens zelf te maken, want zelfgemaakt: dat smaakt! 

Eeuwenoude traditie

Ruim 650 jaar geleden brachten de kruisridders van hun tochten onbekende specerijen mee zoals amandelen, oranjesnippers en sukade. Toen al werden er samen met rozijnen en fijn deeg de heerlijkste kerststollen gebakken. De stol werd gezien als een vruchtbaarheidssymbool of de vorm werd ook aanschouwd als een kindje, gewikkeld in dekens.

Je maakt het broodje niet in 1-2-3, maar het is wel de moeite waard, da’s beloofd!

Dit heb je nodig

Deeg:

  • 350 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 1 ei
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram zout
  • citroenrasp van een halve citroen
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram margarine
  • 210 milliliter water
  • 250 gram rozijnen
  • 70 gram noten
  • 100 gram amandelspijs (is geen marsepein)

Afwerking:

  • poedersuiker
  • boter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)

Zo maak je het

Deeg:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng alle ingrediënten, behalve rozijnen, noten en spijs, door elkaar.
  • Kneed het deeg met de hand of in een keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Kneed vervolgens de rozijnen en noten er doorheen. Zorg dat de rozijnen goed in het deeg zitten. Als ze te veel uit het deeg steken, worden ze snel hard en zwart tijdens het bakken.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en maak hier twee bollen van. Zo maak je twee kerststollen in plaats van een grote.
  • Laat het deeg zo’n 15-30 minuten rijzen.
  • Kneed het amandelspijs soepel en deel in 2 gelijke delen. Rol uit tot een mooie spijsrol.
  • Bestuif een werkbank met bloem en pak een deegbal erbij. Rol het uit tot een rechthoekige plak met dezelfde lengte als de spijsrol.
  • Leg de spijsrol in het midden van de deegplak.
  • Klap het deeg over de spijs, rol goed in en druk de randen aan.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met een opgeklopt ei.
  • Herhaal met de tweede deegbal.
  • Laat beide broden weer 30 minuten rusten.

Afbakken:

  • Bak ze 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Smelt ondertussen een beetje boter in een pannetje.
  • Haal de broden uit de oven, leg op een afkoelrekje en bestrijk royaal met gesmolten boter en bestrooi tot slot met poedersuiker.

(Recept: Heel Holland Bakt)

Nog meer lekkers voor kerst:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)