Zo maak je je eigen kruidenolie

Zo maak je je eigen kruidenolie
© Getty Images

Kruidenolie geeft je gerechten wat extra smaak en is erg lekker als dressing op salades of brood. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf te maken!

Dit heb je nodig

  • verse kruiden naar smaak
  • olijf- of zonnebloemolie met zachte smaak

Zo doe je het

  1. Kies een fles met grote opening en stop er je favoriete kruiden in, zoals rozemarijn, tijm, marjolein, basilicum, dragon, munt… Of gebruik een mix.
  2. Vul de fles met olie tot de kruiden onder staan.
  3. Sluit af en laat ongeveer 3 weken trekken op een koele plek. Schud af en toe met de fles. Verwijder de kruiden zodra ze hun aroma hebben afgegeven.
  4. Schenk de olie door een neteldoek of een fijne zeef en bewaar hem in een gesloten fles of bokaal. Op een koele, donkere plaats blijft hij 3 tot 6 maanden goed.

Op dezelfde manier kun je kruidenazijn maken. Gebruik dan wittewijnazijn als basis.

Leuk als cadeau

Zo’n flesje kruidenolie is niet alleen handig in je eigen keuken, maar is ook ideaal om cadeau te geven aan kookfanaten. Doe de olie in een mooie fles, pak het leuk in of doe er een strikje rond en je geschenkje is klaar.

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)