Dit is hét populairste kerstdessert

Dit is hét populairste kerstdessert

In tijden van veganistische chocoladetaarten en hippe glutenvrije koekjes, zou je het misschien niet verwachten, maar de kerststronk is en blijft het populairste kerstdessert bij ruim zes op de tien Belgen.

Dit blijkt uit een enquête van VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) bij duizend landgenoten.

Traditiegetrouw

Waarom het nog steeds bij heel wat Belgische gezinnen op de eettafel prijkt? Het is een jaarlijkse traditie die we graag in stand houden, zelfs al zijn er andere desserts die soms even lekker, goedkoper of origineler zijn. Maar liefst 65% vindt dat dit nagerecht bij een traditioneel kerstdiner hoort, en bijna 70% ziet de buche als deel van onze eetcultuur. Anderzijds zien twee op de tien Belgen de lekkernij graag eigentijdser en staan zeven op de tien Belgen open voor nieuwe verrassende smaken, ingrediënten, vormen of texturen.

Eigenlijk niet echt Belgisch

Eind negentiende eeuw is het gebak waarschijnlijk in Frankrijk ontstaan, en pas in het midden van de twintigste eeuw verscheen deze aan tafel bij de gewone Belg. Vanaf de jaren zestig zien we in vaktijdschriften voor banketbakkers steeds meer recepten voor kerststronken opduiken, en sindsdien is het dessert in België een vaste waarde met kerst.

Bron: hln.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)