Vakantietip: puur genieten in het Hageland

Vakantietip: puur genieten in het Hageland

Natuur en cultuur gaan hand in hand in Vlaams-Brabant! Tussen de glooiende heuvels van het Hageland en het wonderlijke groene buitenleven, kom je de meest charmante stadjes tegen. Op wandel- of fietstocht? Start aan het Sven Nys Cycling Center op de prachtige Balenberg en daal af naar één van deze sfeervolle, culturele hotspots.

Beeldenstad

  • Aarschot, een gemoedelijk stadje tussen Leuven en Diest is een trekpleister voor cultuurliefhebbers. Maak kennis met het boeiende verleden van deze stad met al z’n standbeelden en monumenten.
  • Na de onderdompeling in een stukje echte Vlaamse geschiedenis kun je even ontspannen met ‘De Aarschotse Bruine’, hét streekbier dat je moet geproefd hebben. Hierboven op de foto zie je de mooie s’ Hertogenmolens.

Stadspark-Aarschot_3∏Lander-Loeckx

Ontdek de middeleeuwen

Wie Zichem zegt, denkt onmiddellijk aan de bekende televisieserie van eind jaren ’60 ‘Wij, Heren van Zichem’. Maar er valt ook heel wat andere cultuur op te snuiven. In Zichem staat immers nog een authentieke middeleeuwse slottoren. De échte heer van Zichem, Renier II van Schoonvorst, liet de toren bouwen. Een echt pronkstuk, dat tot de dag van vandaag de naam ‘Maagdentoren’ krijgt. Want – zoals het een triest sprookje betaamt – gaat het verhaal dat in deze toren de dochter van de kasteelheer opgesloten zat… Laat je fantasie de vrije loop en geniet bovenop de toren van een uniek uitzicht op de Demervallei!

Maagdentoren-Scherpenheuvel-Zichem_10∏Lander-Loeckx

Bezoek aan de begijntjes

Het Begijnhof van Diest is een van dé plaatsen om de authentieke bouwkunsten uit de 17de en 18de eeuw te bewonderen. Wist je dat de barokke begijnhofpoort al dateert van 1671? Naast genieten van de rust en typische architectuur kun je er ook elke eerste zondag van de maand koopjes doen op de boek- en antiekmarkt. Trek je daarna liever de natuur in? Handig, want heel wat fiets- of wandelroutes starten hier.

_DSC8434

Op zoek naar Utopia

Leuven is meer dan enkel een studentenstad. Bezoek het M-Museum met z’n prachtige kunstcollecties en pik er ineens een festival mee, want van 2 tot en met 5 augustus 2018 vindt M-IDZOMER er plaats. Dit eigenzinnige cultuur-en muziekfestival in samenwerking met Het Depot zorgt voor een mix van muziek, dans, performance, film en expo’s. Meer informatie vind je hier.

En andere must-see in Leuven is het Groot Begijnhof. Vroeger woonden er 360 begijnen, nu is het de woonplaats van studenten, professoren en medewerkers van de KU Leuven. Je kunt dit mooie plekje volledig gratis bezoeken.

Lees ook:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)