vol-au-vent

Belgisch op z’n best: vol-au-vent

Door De Redactie

Comfort food van de bovenste Belgische plank: verse vol-au-vent mét een krokante vidée. Eet je mee?

De ideale vol-au-vent volgens Libelle Lekker-redactrice Marlies…

  • is gemaakt van goede kip, zoals Bresse-, zwartpoot- en hoevekip of zelfs een Mechelse koekoek.
  • Bevat gehaktballetjes, Parijse champignons en Hollandaise- of mousselinesaus.
  • Komt op je bord in een versgebakken bladerdeegkuipje
  • Kalfszwezeriken horen er voor de liefhebbers zeker ook bij.

Marlies: “In tegenstellig tot zowat iedereen lustte ik vroeger geen vol-au-vent. Ik vond de textuur vaak te papperig. Tot ik het gerecht een keer at bij een topkok. Toen besefte ik pas hoe bepalend de kwaliteit van de ingrediënten is bij een op het eerste gezicht eenvoudig, klassiek gerecht”

What’s in a French name?

Vidée, Frans voor ‘geledigd’ verwijst naar het uitgeholde bladerdeegvormpje. De Franse kok Marie-Antoine Carême (1784-1833) zou dan weer uitgeroepen hebben “il vole au vent” toen hij per ongeluk bladerdeeg in plaats van kruimeldeeg had gebruikt en hij z’n gebak ‘in de lucht zag vliegen’.

Marie Leszczynska, eega van Lodewijk XV, was op haar beurt verzot op het gevulde pasteitje wat het de naam ‘bouchée à la reine’ opleverde, koninginnenhapje dus.

Zelf gemaakt, dat smaakt!

Voor elk wat wils:

 

Nog meer Belgische klassiekers:

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."