De 8 succesrecepten van Sandra Bekkari

De 8 succesrecepten van Sandra Bekkari

©Vtm

Nooit meer diëten en toch een slanke lijn: het is dé succesformule van kookboekenauteur en vtm-kok Sandra Bekkari. Deze acht Sana-gerechten scheren hoge toppen bij de Libelle-lezers:

1 Caesarsalade uit ‘Nooit Meer Diëten 3′

2 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig:

• Romeinse salade (of ijsberg-
salade) • 200 g kipfilet • 500 ml kippenbouillon • ½ zoete appel, in stukjes • 2 el pecannoten, grof gehakt • 2 el rozijnen • 20 g parmezaan, in schilfers • sap van 
½ limoen • zwarte peper 
Voor de saus • 2 ansjovisjes, in stukjes • 30 ml olijfolie • 10 ml olie van ansjovis • ½ el mosterd
• 1 eidooier • 1 teentje knoflook, fijngehakt • 40 g Griekse yoghurt • 1 el limoensap • 3-tal druppels worcestershiresaus 
• 1 snuifje piment d’Espelette 
(of cayennepeper)

Zo maak je het:

  1. Doe wat limoensap op de stukjes appel tegen het verkleuren. Rooster de pecannoten in een antiaanbakpan zonder vetstof.
  2. Pocheer de kipfilets in de kippenbouillon: breng de kippenbouillon aan de kook, voeg de kipfilets toe, verminder het vuur en laat een 8-tal minuten pocheren (tegen het kookpunt). Laat 
de kipfilets vervolgens afkoelen en snij in stukjes.
  3. Meng voor de saus de olijfolie met de olie van de ansjovis. Doe de eidooier, de mosterd, het limoensap en de knoflook in een hoge mengbeker en mix met een staafmixer. Voeg langzaam en al mixend de olie toe tot je een mayonaise krijgt. Voeg de Griekse yoghurt, de ansjovisfilets, worcestersaus en piment d’Espelette toe en mix opnieuw.
  4. Serveer de salade met de kip, de stukjes appel, de pecannoten, rozijnen en werk af met de dressing en de parmezaan. Kruid met wat zwarte peper.

Glutenvrij recept!

2 Chicken tikka masala uit ‘Nooit Meer Diëten 3′

2 pers. • 30 min. + 30 min. 
marineren

Dit heb je nodig:

• 3 el + 100 g Griekse yoghurt 
• 1 el tikka masala-currypasta 
• 1 kl kurkuma • zwarte peper • sap van ½ limoen • 250 g kipfilet, in stukken • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd • 1 zoete puntpaprika, in kleine stukjes • 1 rode chilipeper, pitjes verwijderd en in kleine stukjes • 1 teentje knoflook, fijngehakt 
• 400 g tomatenblokjes (vers of uit blik) • 200 ml kokosmelk 
• 1½ cm gember, geraspt • 2 kl komijn • 1 kl korianderpoeder + enkele blaadjes koriander • snuifje zout • 75 g spinazie

Zo maak je het:

  1. Meng 3 eetlepels yoghurt met 
de currypasta, de kurkuma, de zwarte peper en het limoensap. Voeg er de stukjes kip aan toe en meng goed. Laat minstens 30 minuten marineren.
  2. Schep de kip uit de yoghurt en bak kort aan in een diepe pan met wat olijfolie. Haal de kip uit de pan en stoof de ui, de puntpaprika, de chilipeper en de knoflook even aan in dezelfde pan. Voeg de tomatenblokjes, de kokosmelk en de kip toe en meng. Kruid met gember, komijn, koriander en zout. Laat 
20 minuten sudderen zonder deksel, zodat de saus wat indikt.
  3. Voeg de laatste 10 minuten de spinazie toe. Werk af met verse korianderblaadjes.

Lekker met zilvervliesrijst en Griekse yoghurt met koriander.

3 Chocolademousse met bosvruchten uit ‘Nooit Meer Diëten 2′

2 pers. • 10 min.

Dit heb je nodig:

• eiwit van 3 eieren 
• 80 g pure chocolade (70% cacao) • verse bessen voor de afwerking (aalbessen, bos-
bessen, frambozen…) 
• 1 el amandelschilfers

Zo maak je het:

  1. Klop het eiwit op met een mixer. Smelt de chocolade au bain-marie: doe water in een pot, breng aan de kook en zet op een laag vuur. Doe de chocolade in een kleinere pot en zet die in het warme water terwijl je blijft roeren. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt. Laat de chocolade wat afkoelen, voeg toe aan het opgeklopte eiwit en meng voorzichtig!
  2. Schep in enkele leuke kopjes en werk af met de bessen en de amandelschilfers.

4 Lasagne van aubergine uit ‘Nooit Meer Diëten 2′

2 pers. • 20 min. + 30 min. in de oven

Dit heb je nodig:

• 400 g tomatenblokjes met basilicum (uit blik) • 1 rood pepertje, pitjes verwijderd en in stukjes 
• 1 rode ui, fijngehakt • 1 grote aubergine • 150 g mozzarella cuisine, in plakjes • 2 tomaten, in dunne plakjes • 2 el pijnboompitten • 1 handvol vers basilicum 
• 1 teentje knoflook, fijngehakt 
• Provençaalse kruiden • olijfolie 
• zwarte peper • een snuifje zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor 
op 180°C. Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie 
zonder te kleuren. Voeg de tomatenblokjes, rode peper, Provençaalse kruiden, peper en zout toe en laat tien minuten sudderen zonder deksel.
  2. Snij de aubergine in de lengte in plakken van een kleine halve centimeter en kruid met zwarte peper en een snuifje zout.
  3. Neem een vuurvaste 
schotel en doe er wat saus in. Maak laagjes van de aubergine, de tomatensaus, mozzarellaplakjes, schijfjes tomaat en herhaal. Eindig met een laagje mozzarella, een paar schijfjes tomaat en werk 
af met de pijnboompitten en 
het basilicum. Bak 30 minuten in de oven.

Serveer met rucola, op smaak gebracht met olijfolie en wat balsamicoazijn.

5 Broccolistoemp met jonge worteltjes en lamskoteletjes uit ‘Nooit Meer Diëten 2′

2 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig:

• 4 lamskoteletjes • 4 kleine aardappelen, geschild en in blokjes • 1 broccoli, in roosjes 
• ½ bosje jonge worteltjes 
• ¼ sjalotje, fijngehakt • olijfolie • tijm • nootmuskaat 
• rozemarijn • zwarte peper 
• een snuifje zeezout

Zo maak je het:

  1. Stoom de aardappelen en 
de broccoli beetgaar. Laat de broccoli niet te lang stomen, zodat de mooie groene kleurbewaard blijft.
  2. Snij het loof van de wortelen, maar laat er nog een stukje groen aan. Borstel de worteltjes onder stromend water. Stoof ze in olijfolie. Kruid met een beetje tijm, peper en zout.
  3. Stoof het sjalotje. Plet de aardappelen met de broccoli, het sjalotje en een scheutje olijfolie. Kruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout. Hou een paar broccoliroosjes opzij voor de afwerking.
  4. Kruid de lamskoteletjes met tijm, rozemarijn, peper en zout en bak een 3-tal minuten per kant in olijfolie.

TIP! Schil de stam van de broccoli mee, snij het binnenste deel in stukjes en stoom mee.
Je kunt de broccoli ook koken, maar dan vernietig je veel beschermende voedingsstoffen.

6 Havermoutpannenkoekjes met gebakken appeltjes en kaneel uit ‘Nooit Meer Diëten 2’

Voor 6 kleine pannenkoekjes 
• 15 min.

Dit heb je nodig:

• 60 g glutenvrije havervlokken 
• 1 banaan • 1 ei • 1 scheutje rijstmelk • 1 kl glutenvrij bakpoeder 
• een snuifje zout • olijfolie of kokosvet voor het bakken Voor erbij • 1 appel, in stukjes • olijfolie • een snuifje kaneel

Zo maak je het:

  1. Mix alle ingrediënten 
en bak de pannenkoekjes 
in wat olijfolie of kokosvet.
  2. Bak de stukjes appel in 
een beetje olijfolie. Strooi 
er wat kaneel over en beleg
er de pannenkoekjes mee.

Dit recept is glutenvrij!

7 Spelwraps met ricotta en gerookte zalm uit ‘Nooit Meer Diëten 3′

2 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig:

Voor de wraps • 100 g 
volkoren speltmeel • 200 ml water • 1 ei • zwarte peper 
• snuifje zout
Voor de vulling • 2 el ricotta • 2 el verse kruiden zoals bieslook en/of dille • 80 g gerookte wilde zalm (of biologisch gekweekte zalm) • 1 el roze peperbessen • rucola (of sla naar keuze)

Zo maak je het:

  1. Mix alle ingrediënten voor 
de wraps en bak ze in de pan
    zoals pannenkoeken.
  2. Meng de ricotta met wat 
gesnipperde verse kruiden 
en besmeer de wraps ermee. Beleg met zalm, doe er wat roze peperbessen op en de rucola. Rol op en steek vast 
met een prikkertje.

Eet de wraps met een slaatje 
of kommetje groentesoep 
naar keuze.

8 Gebakken zeebaars met zuiderse groenten uit ‘Nooit Meer Diëten 1′

2 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig:

• 300 g wilde zeebaarsfilet • 2 tomaten (liefst vleestomaten) • 100 g beukenzwammen (of mengeling van paddenstoelen) • 1 courgette 
• koriander, fijngehakt • bieslook, fijngehakt 
• 4 el olijfolie • 1 teentje knoflook, fijngehakt 
• 1 kl ras el hanout (kruidenmengeling, supermarkt) • zwarte peper • zeezout

Zo maak je het:

  1. Meng de kruiden met de olijfolie, knoflook 
en ras el hanout. Maak aan de bolle zijde van 
de tomaten een kruisje met een scherp mes 
en leg ze 10 seconden in kokend water. Hou 
de tomaten onder koud water om verder door-
koken te vermijden. Pel ze, haal de pitjes eruit 
en snij ze in stukjes.
  2. Snij de courgette met schil in kleine blokjes. Stoof de zwammen aan in olijfolie. Doe er de courgette en tomaat bij en overgiet met de 
kruidenmarinade.
  3. Verhit een antiaanbakpan met olijfolie. Kruid 
de zeebaars aan de vleeskant met peper en zout en bak hem op de velkant. Zet na een minuut het vuur zachter. Bak de vis krokant op de velkant zonder hem om te draaien. Werk af met wat verse koriander.
    Dit gerecht is glutenvrij.

Beeld: VTM

Ontdek meer:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)