Verrassend: daarom staan de knopen bij dameshemden links

Door Celine Werner

Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars. En daarnaast bestaan er best nog wat verschillen tussen de twee. Wist je bijvoorbeeld dat de knopen bij dameshemden links staan, en bij heren rechts? 

Als je niet overtuigd bent, neem dan de proef op de som, en loop naar je kleerkast. De vier verklaringen hiervoor ontdek je hier:

Mannen: zich beschermen tegen de vijand

Mannen gebruikten vroeger hun linkerhand als schild, waardoor de hemdsknopen rechts moesten zitten zodat de vijand niet met hun zwaard tussen de openstaande knoopjes kon steken.

Vrouwen: meerdere theorieën

Borstvoeding 

De meeste vrouwen zijn rechtshandig en dragen hun baby op de linkerarm om borstvoeding te geven. Met hun vrije rechterarm kunnen ze dus beter hun kledingstuk losknopen als de sluitingen zich aan de linkerkant bevinden.

Wind in de blouse 

Jonkvrouwen zaten vaak zijdelings achterop het zadel met de benen naar rechts. En om te voorkomen dat er wind in hun blouse zou waaien, moesten de knopen zich — je raadt het nooit — langs links bevinden.

In spiegelbeeld

Tijdens de Renaissance hadden dames enorm lastige kledingstukken. Daarom kregen ze vaak hulp van dienstmeisjes om hun kledij aan te trekken. Dit is waarom de knoopjes er in spiegelbeeld zijn opgenaaid, zodat de dienstmeisjes ze makkelijker konden sluiten.

Bron: janitv.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content