Getty Images

Zo blijft je tattoo langer mooi: 5x verzorgingstips

Door Jolien Thieleman

Een tatoeage is een vereeuwiging voor het leven. Een betekenisvolle tekst, tekening of foto die je het liefst zo lang mogelijk mooi wilt houden. Met deze verzorgingstips draag je extra goed zorg voor je tattoo!

Verzorgingstips voor je tattoo

Vlak na het zetten van een nieuwe tattoo krijg je uitgebreide instructies mee om ‘m mooi te laten genezen. Maar ook na de helingsfase is het belangrijk om je tatoeage te blijven verzorgen, want in tegenstelling tot wat je misschien denkt, blijft hij niet levenslang zo mooi als toen je hem liet zetten. Enkele tips om zo lang mogelijk van die mooie, fijne afwerking of levendige kleuren te genieten!

1. Wees extra voorzichtig tijdens het genezingsproces

Een tatoeage die net gezet is, heeft tijd nodig om te genezen. Naast ‘m regelmatig schoonmaken en insmeren met een hydraterende crème, is het ook erg belangrijk om langdurig of stilstaand water te vermijden. Neem dus liever geen bad en stel je zwembeurt uit om te voorkomen dat bacteriën je tattoo infecteren, of dat de inkt uit je huid trekt. Volg het advies van de tattoo-artiest nauwkeurig op: een goede nazorg zorgt immers voor een langdurig mooi resultaat.

2. Bescherm tegen de zon

Niet alleen tijdens de eerste twee weken na het zetten, maar altijd. Zonnecrème beschermt je huid tegen schadelijke uv-stralen die kanker en huidveroudering kunnen uitlokken, én je tattoo kunnen doen vervagen of verkleuren. Huid die bruint door de zon, schilfert namelijk weer af en de huidlaag waarin een tattoo wordt geplaatst, is onderhevig aan dat proces.

Smeer dus altijd een zonnecrème met een SPF van minstens 30 en herhaal elke twee uur, of na het zwemmen of zweten. Zo behoud je zo lang mogelijk de oorspronkelijke kleur van je tatoeage.

3. Vermijd lijnen die dicht bij elkaar staan

Doorheen de jaren stretcht en plooit je huid, en daardoor zullen ook de inktdeeltjes van je tattoo meebewegen. Lijnen die dicht bij elkaar getatoeëerd staan, zouden dus na verloop van tijd kunnen samenvloeien. Iets om rekening mee te houden in je ontwerp, al zal een goede tattoo-artiest je daarin begeleiden.

4. Kies je plaats slim

Weet dat wrijving je tattoo sneller kan doen vervagen: hoe meer frictie, hoe meer kleine beetjes inkt uit je huid kunnen ontsnappen. Tattoos op je voetzool, knie, ellenboog of aan de zijkant of onderkant van je vinger blijven dus in het algemeen minder lang mooi. Zeker als je een beroep hebt waarbij je bijvoorbeeld vaak met je ellebogen op je bureau rust, of vaak je handen moet wassen.

Bovendien is je huid op bepaalde plaatsen strakker dan op andere: denk maar aan je ribben, een plek die meer stretcht en plooit dan bijvoorbeeld je armen. Beweegt je huid, dan beweegt ook de inkt mee, waardoor fijne lijntjes op termijn zouden kunnen uitlopen.

5. Smeer aangepaste verzorgingsproducten

Er zijn heel wat producten die speciaal ontwikkeld zijn om tatoeages mee te verzorgen. En dat is maar goed, want een goede dagelijkse verzorging zorgt ervoor dat de kleuren en lijnen van je tatoeage mooi blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld…

  • hydraterende crèmes die een zonnefilter bevatten en je huid zacht en gehydrateerd houden.
  • lichaamsolies die antioxidanten en ontstekingsremmende ingrediënten bevatten, waardoor je tattoo z’n helderheid behoudt.
  • en serums en boosters met voedende ingrediënten die je tatoeage intensief doen stralen en voor een rijke kleur zorgen. Vraag ernaar bij de apotheek of in de drogisterij.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content