zonnecrème
Getty Images

Zonnecrème: 15x belangrijke vragen en antwoorden

Door Jolien Thieleman

Daar is de zomer, daar is de zon … En daar is de tube zonnecrème die we gretig naar boven halen! Welke beschermingsfactor past het best bij je huid? Moet je een speciaal product gebruiken voor je gezicht? En is die tube van vorig jaar nog goed? We geven je graag het antwoord op deze en 12 andere brandende vragen rond zonnecrème.

1. Waarom is zonnecrème zo belangrijk?

De zon mag dan wel aangenaam aanvoelen, ze kan erg schadelijk zijn voor je huid en je gezondheid. De uv-straling werkt vroegtijdige huidveroudering (bv. rimpels, verslapping, pigmentvlekjes) in de hand, en misschien wel het belangrijkste van al: de zon vergroot het risico op huidkanker.

Het is dus van levensbelang om je velletje goed te beschermen. Dat kun je doen door regelmatig de schaduw op te zoeken, maar vooral door je huid voldoende en regelmatig in te smeren met zonnecrème.

Verschillende stralingen

Kies je voor een zonnecrème, dan ga je best voor eentje die tegen de verschillende stralingen van de zon beschermt:

  • UVA-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) zijn het hele jaar door aanwezig, ook in de winter of bij bewolkt weer. Ze dringen doorheen wolken en glas en produceren vrije radicalen die je huidcellen op lange termijn kunnen beschadigen. UVA-stralen zorgen voor veroudering, pigmentstoornissen, de ontwikkeling van huidkanker en zonneallergieën.
  • UVB-stralen (met de ‘B’ van ‘burning’) vormen vijf procent van de UV-stralen die de aarde bereiken. Ze dringen in de opperhuid en zorgen ervoor dat je huid verbrandt. Daarnaast kunnen ze ook allergische reacties en huidkanker uitlokken.

Je huid kan dus nog steeds zonneschade oplopen, hoewel die soms moeilijk zichtbaar is. Smeren is dus altijd de boodschap.

2. Hoe vaak moet ik zonnecrème smeren?

Eenmaal smeren in de ochtend volstaat niet. Het is heel belangrijk om de zonnecrème om de twee uur opnieuw aan te brengen, aangezien de werking na een tijdje aanzienlijk vermindert. Ook door te zweten en te zwemmen gaat er een groot deel van de bescherming verloren, waardoor je na elke zwempartij opnieuw moet smeren.

UV-index

Dat je meer moet smeren als het warm is, is een fabel. De temperatuur heeft geen invloed op hoe snel of hoe hard je verbrandt. Wat wél een rol speelt, zijn de UV-stralen. Hoe hoger de UV-index, hoe groter de kans dat je verbrandt en zonneschade oploopt. Die index wordt onder andere bepaald door het uur van de dag en de plek in de wereld waar je je bevindt.

Ook in de schaduw

Belangrijk om te weten: ook in de schaduw smeer je je best in. Bomen, parasols of zonneschermen laten nog vrij veel UV-stralen door en afhankelijk van de ondergrond worden de zonnestralen weerkaatst. Gras is relatief veilig, maar zand reflecteert tot 80 procent van de stralen. Dat is de reden waarom je op het strand en aan het water zo snel (en hard) kunt verbranden.

3. Hoeveel zonnebrandcrème moet ik smeren?

zonnecrème hoe vaak

Dermatologen raden aan om rijkelijk te smeren, en dat is twee milligram zonnemelk per vierkante centimeter om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat. Smeer je minder, dan ben je ook minder goed beschermd (en wordt factor 50 bijvoorbeeld factor 20). Hou deze richtlijnen alvast in het achterhoofd:

  • Gezicht: halve theelepel
  • Armen en benen: vier eetlepels
  • Buik en rug: twee eetlepels
  • En dit om de twee à drie uur.

Vergeten plekjes

De eerste lichaamsdelen die ingesmeerd worden, zijn je gezicht, je schouders, je armen en je nek. Toch zijn er nog een aantal plekjes waar niet aan gedacht wordt terwijl ze net zo gevoelig zijn voor zonneschade. Vergeet dus vooral je knieholtes, oksels, liesstreek, oren en oogleden, haarlijn, handen, voeten en voetzolen niet!

4. Welke beschermingsfactor past bij mij?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die je huid beschermt tegen UV-stralen. Die factor heeft dus niets te maken met hoe snel je wilt bruinen, maar met de bescherming die je huid nodig heeft. De uitspraak dat je met een SPF 50 nooit kunt bruinen, klopt dus helemaal niet. Net als de misvatting dat je je niet hoeft in te smeren als je al wat gebruind bent.

Een gepaste zonnecrème smeren is dus heel belangrijk. Kies voor eentje die tegen alle UV-schermen beschermt, zowel UVA als UVB. In dit lijstje vind je jouw ideale SPF terug. Twijfel je over welke je moet nemen? Dan ga je best voor een hogere factor – in de zon kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Huidtype 1: erg bleek

  • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 5 tot 10 minuten
  • Aanbevolen SPF: 50+

Huidtype 2: bleek tot lichtcrème

  • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 10 tot 15 minuten
  • Aanbevolen SPF: 50+

Huidtype 3: lichtcrème met een lichte tint

  • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 20 tot 30 minuten
  • Aanbevolen SPF: 50

Huidtype 4: medium getint

  • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 45 tot 60 minuten
  • Aanbevolen SPF: 35

Huidtype 5: donkerbruin getint

  • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 75 tot 90 minuten
  • Aanbevolen SPF: 25

Huidtype 6: donkerbruin tot zwart getint

  • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 120 minuten
  • Aanbevolen SPF: 25

5. Wat betekenen die termen op de tube?

Elk huidtype is anders. Gevoelige huidjes kiezen bijvoorbeeld best voor parfumvrije crèmes. Heb je last van een droge huid? Kies dan voor een hydraterende variant. Acne-gevoelig? Kijk dan eerder naar lichte, olievrije crèmes. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking, naast een resem andere termen:

  • Waterresistent: wil zeggen dat de crème je tijdens het zwemmen beschermt. Maar let op: het betekent niet dat hij ook na het zwemmen onberispelijk blijft zitten. Omdat water en de stof van je handdoek een groot deel van de bescherming wegnemen, moet je je altijd terug rijkelijk insmeren om beschermd te blijven.
  • UVA in een cirkel: geeft aan dat het product voldoet aan de vereiste EU-normen.
  • Hypoallergeen: dit is een niet-wettelijk beschermde term. De fabrikant geeft ermee aan dat de ingrediënten weinig allergische reacties veroorzaken, maar een allergie is nooit helemaal uit te sluiten.
  • Fotostabiele filter: dit betekent dat de filter altijd dezelfde kracht houdt, ongeacht de zonne-energie die hij moet incasseren.
  • Zeer hoog: van een ‘sunblock’ mogen producenten niet meer spreken, omdat geen enkele zonnebescherming 100% van de stralen tegenhoudt.

6. Heb ik een aparte zonnecrème nodig voor mijn gezicht?

zonnecrème gezicht

Je kunt perfect je reguliere zonnecrème die je voor je lichaam gebruikt op je gezicht smeren, maar omdat die textuur soms vrij dik of wit kan uitsmeren, zijn er heel wat aangepaste gezichtszonnecrèmes op de markt. Die bieden vaak de hoogste bescherming, plakken niet, zijn prima voor onder make-up, zijn transparant of hebben een tintje, wat een prima alternatief kan zijn voor foundation.

PS Omdat je ook op je gezicht best elke twee uur smeert, bestaan er zonnesprays die je makkelijk over je gezicht (en over make-up) kunt vernevelen. Beautyredactrice Jolien test hier zo’n spray uit.

7. Moet ik nog zonnecrème smeren als ik een dagcrème met SPF gebruik?

In de winter kan een dagcrème met beschermingsfactor volstaan, maar in de zomer of op zonnige dagen is het nodig om nog een extra laag zonnecrème te smeren, en dat elke 2  uur of na het zwemmen of zweten.

Het SPF telt daarbij niet op, enkel de hoogste factor geldt. Een dagcrème met SPF 20 en een zonnecrème met SPF 30 geeft je dus geen SPF 50 als bescherming, maar een SPF 30.

8. Is mijn zonnecrème van vorig jaar nog goed?

Voor je je insmeert, check je best eerst de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème. Het aantal maanden dat hij goed blijft na opening, wordt aangegeven met een cijfer en de letter ‘M’ in een open potje. Is hij vervallen, dan kan de schadelijke UV-straling van de zon alsnog je huid aantasten, ondanks het insmeren. Dit komt door de opbouw van het product:

  • De UV-filters die erin zitten breken na een tijdje af, waardoor de crème je huid minder goed zal beschermen.
  • Bovendien kunnen er bacteriën in de crème terechtkomen, omdat je de fles of tube aanraakt met je vingers. Was dus altijd goed je handen.

Is je zonnecrème dus al langer dan de houdbaarheidsdatum open, dan gooi je ‘m best weg en schaf je een nieuwe tube aan.

9. Kan ik achter glas verbranden?

zonnecrème gebruiken

Zonlicht geeft zowel UVA- als UVB-stralen af. Als je in de volle zon zit, komen alle UV-stralen op je huid terecht. Zit je achter glas, dan worden UVB-stralen geblokkeerd, maar UVA-stralen níét. Zelfs doorheen een raam kunnen ze je huid beschadigen, huidkanker uitlokken en huidveroudering versnellen.

UVB-stralen zijn dan weer verantwoordelijk voor zonnebrand. Aangezien ze niet door glas komen, kun je dus niet bruinen of verbranden achter glas. Toch smeer je best een laagje zonnecrème als je in de auto kruipt of achter een zonovergoten raam gaat zitten. Het is namelijk nodig om je huid te beschermen tegen de schadelijke UVA-stralen van de zon.

10. Mag ik mijn zonnecrème ook voor de kinderen gebruiken?

Kinderen zijn extra gevoelig voor UV-stralen: hun velletje is nog in volle ontwikkeling en kan zonneschade maar moeilijk herstellen. Verbranden als kind kan later leiden tot zware huidschade die je beter kunt voorkomen.

Hoogste bescherming

Gebruik voor je kinderen een zonnemelk met de hoogste bescherming, ongeacht hun huidtype. Kinderen jonger dan drie blijven beter helemaal uit de zon. Kun je moeilijk anders, doe ze dan UV-werende kleren aan en smeer ze van top tot teen goed in, minstens elke 2 uur. Voorzie ook een pet of hoedje.

Koop je graag één zonneproduct voor het hele gezin, kies dan liever voor een kinderproduct, zo ben je zelf meteen maximaal beschermd. Toch kan het zeker geen kwaad om af en toe een gewone zonnecrème te smeren bij je kinderen. Gebruik dan liefst wel een product met een factor 50 die ook op de gevoelige huid mag worden gebruikt.

11. Wat is het verschil tussen minerale en chemische zonnefilters?

Zonnecrème kan ofwel minerale of chemische filters bevatten, die elk op een andere manier werken.

  • Chemische filters zijn de klassieke filters zoals we ze al jaren kennen: ze dringen de huid binnen en maken een soort chemische verbinding met je huid waardoor ze de zonnestralen gaan absorberen. Dit proces heeft een halfuurtje de tijd nodig. Het is dus belangrijk om op tijd te smeren, een ruime tijd vóór je naar buiten gaat.
  • Minerale filters zijn natuurlijke filters die een laagje over de huid leggen en de stralen reflecteren. Deze filters zijn meteen actief, dringen niet in de huid, en zijn daarom ideaal voor baby’s, kinderen en mensen met een gevoelige huid. Sommige zonnecrèmemerken verwerken een combinatie van beide filters in hun producten.

12. Heeft mijn haar ook bescherming nodig?

zonnecrème

Net zoals je huid, kan ook je haar beschadigd raken door de zon. Zeker in combinatie met chloor en zeewater is de kans groot dat je haar er dof en droog gaat uitzien, kan pluizen en afbreken. UV-straling verlicht de pigmenten in je haar, zout onttrekt vocht en chloor is agressief voor je hoofdhuid, aangezien het de natuurlijke talglaag verwijdert.

  • Verzorg je haar met een shampoo, masker en conditioner die UV-filters en verzachtende bestanddelen bevatten. Een antioxiderende werking is daarbij een plus: het voorkomt dat gekleurd haar een vervelende oranje of groene schijn krijgt.
  • Gebruik een aangepaste spray die als een zonnecrème werkt voor je haar: zo’n spray blokkeert en/of weerkaatst de UV-straling en zorgt ervoor dat je lokken niet uitdrogen.
  • Draag eventueel een hoed om je haar te beschermen.

13. Ik ben zwanger. Wat kan ik doen tegen het  zwangerschapsmasker?

Een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt in de zomer te maken met het zogenaamde zwangerschapsmasker: bruine of gelige vlekjes op het voorhoofd, de neus, de kin en de wangen. Hier lees je er alles over.

14. Wat als ik allergisch ben?

Bestanddelen

Denk je allergisch te zijn aan je zonnecrème? Eerst moet je uitzoeken aan welk bestanddeel van de crème je allergisch bent. Zonnecrème bevat bijvoorbeeld parfum, maar ook bewaarmiddelen en soms een beetje zelfbruiner. Al deze dingen kunnen een allergische reactie uitlokken. Vraag je dermatoloog om raad indien je twijfelt.

Zonneallergie

Denk je eerder een zonneallergie te hebben? De meeste zonneallergieën zijn een reactie op UVA-straling, waarbij ons immuunsysteem reageert met een stressreactie. Ook kunnen de cosmetische producten die je gebruikt reageren op UVA-licht.

Tegenwoordig zijn er heel wat specifieke zonneproducten op de markt die zelfs de meest gevoelige velletjes beschermen, maar ga hoe dan ook even langs bij de dermatoloog. Hij/zij zal je huid onder de loep nemen en je zo het best kunnen adviseren.

15. Wat moet ik doen als ik verbrand ben?

Ben je, ondanks het smeren, toch verbrand?

  • Blijf dan de komende dagen uit de zon, om te vermijden dat het erger wordt.
  • Ga je toch naar buiten? Draag dan UV-werende kledij die je huid goed bedekt.
  • Zoek verkoeling en verzacht de verbrande huid met een hydraterende crème of aftersun.
  • Neem een frisse douche of bad.
  • Dep je huid droog in plaats van te wrijven.
  • Drink genoeg water: zonnebrand dehydrateert je lichaam!
  • Blijf van je verbrande huid of blaren af om ontstekingen en littekens te voorkomen.

Toppers onder de zon

1

Bariésun Moisturizing Cream SPF 50+

zonnebrandcrème

Uriage, € 17,41 bij Farmaline.

2

Sun Sport Cooling Invisible Body Mist SPF 50

zonnecrème

Lancaster, € 41,19 bij Douglas.

3

Intense Protect SPF 50+

Intense Protect 50+ | Eau Thermale Avène

Avène, € 21,50 bij Newpharma.

4

Bee Sun Safe Hydra Melting Face & Body Spray SPF 50

zonnecrème

Apivita, € 22,50 bij Farmaline.

5

Capital Soleil Cell Protect Water Fluid Spray SPF 50+

zonnecrème

Vichy, € 24,30 bij Pharmamarket.

6

All Day SPF 30

zonnecrème factor 30

Louis Widmer, € 19 bij Farmaline.

7

Beschermende Melk Hydratatie+ SPF 50

zonnecrème

Corine De Farme, € 13,99.

8

High Protection Melting Lotion SPF 50

zonbescherming

Nuxe, € 25,90.

9

Sun Cream SPF 30

zonnecrème

Naïf, € 21,95 bij Blooms & Blossoms.

10

Hydrating Sun Protection Cream SPF 30

zonnecrème

Body & Bess, € 39,95.

11

Solait Natural Sun Lotion SPF 30

zonnecrème

Kruidvat, € 9,99.

12

Ambre Solaire Sensitive Expert + Cardboard Tube SPF 50+

zonnecrème

Garnier, € 18,99 bij Di.

13

Sunissime Beschermende Melk SPF 50

zonnebrandcrème

Lierac, € 26,90 bij Newpharma.

 

 

14

Sensitive Protect Dry Touch Gel-Crème SPF 50+

zonnecrème

Eucerin, € 24,50 bij Farmaline.

15

Anthelios Hydrating Lotion SPF 50+

zonnecrème

La Roche-Posay, € 23,95 bij Newpharma.

16

HydroOil SPF 30

zonnecrème

ISDIN, € 26,31 bij Newpharma.

17

Boost of Protection SPF 30

zonnecrème

Self, € 38.

18

Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 50

zonnecrème lichaam

Paula’s Choice, € 26.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."