Een ecologische oplossing tegen die vervelende buxusmot

Een ecologische oplossing tegen die vervelende buxusmot
Caterpillar as a pest eating buxus leaves

Kaalgevreten buxussen in de tuin: je zou er wel een potje om kunnen janken! Ooit stonden ze er zo mooi bij tot die vervelende buxusmot toesloeg. Maar wees gerust, je kunt de beestjes perfect in de val lokken én je struik nog redden zonder schadelijke pesticiden

Wat doet de buxusmot?

Wanneer de beestjes nog rups zijn, eten ze maar al te graag de Buxus Sempervirens − de klassieke buxus − kaal. Eens ze zich ontpoppen tot motten leggen ze ook nog eens eitjes op de blaadjes. Ook al leven ze maar tot acht dagen lang, in die periode kunnen ze wel tot 800 eitjes leggen. Kortom, ze richten in alle stadia in hun korte leven veel schade aan.

Hoe bestrijden?

Je kunt de buxusmot en rups bestrijden in zowel het voorjaar, de zomer als het najaar. Je hoeft hiervoor geen pesticiden of andere giftige stoffen te gebruiken. Een ideaal redmiddel is bijvoorbeeld een buxusmotval.

Verleidelijke val?

In zo’n buxusmotval zit een feromoon waarmee je mannelijke buxusmotten lokt. Zij ruiken vrouwtjes en zien hun kans schoon om te bevruchten. Eens hij in de val zit, kan de mot er niet meer uit vliegen. Zo worden de vrouwtjesmotten niet meer bevrucht. Daarnaast kun je overige rupsen en eitjes makkelijk met de hand uit de struik plukken.

 

Afbeeldingsresultaat voor buxusmotval naturen
Buxusrups. Beeld: biogroei.be

Heb je een grote tuin of veel buxusplanten, dan moet je sowieso meerdere vallen uitzetten. Ook als je een grote aantasting hebt, moet je meer dan één val hangen. De algemene regel is een val per 50 vierkante meter oppervlakte.

Wanneer vallen klaarzetten?

Vanaf mei beginnen buxusmotten rond te fladderen. Je kunt dus het best enkele weken ervoor de vallen al klaarzetten om zeker te zijn dat je voor de eerste ‘vluchten’ bent. Laat de val hangen tot begin oktober en vergeet uiteraard ook niet tijdig de feromooncapsules te vernieuwen.

Voorgoed verdwenen?

Een mirakeloplossing is zo’n val niet, maar het is wel een effectief en zeer goed werkend hulpmiddel. Wees er je gewoon van bewust dat er nog altijd een bevruchte mot door de mazen van het net kan glippen en op je struik kan terecht komen. Controleer daarom ook af en toe je struik en pluk deze kleine indringers met de hand van je geliefde buxus.

Naturen Feromoonval tegen Buxusmot
Voorbeeld van een buxusmotval. Te koop bij doe-het-zelfwinkels en tuincentra.

Extra tip:

Heb je thuis kippen rondscharrelen? Ze zijn verlekkerd op de rupsen, dus vergeet ze niet te trakteren.

Wat mag je vooral níét doen?

Hoe verleidelijk en makkelijk het ook is, grijp niet naar bestrijdingsmiddelen om de rups en mot te doden. Jonge vogels en bijen gaan ervan dood. De pesticiden zijn trouwens ook schadelijk voor de mens: er ver van weg blijven is dus de boodschap!

 

Ook interessant:

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)