Hoe gevaarlijk zijn eikenprocessierupsen? En wat kun je eraan doen?

Hoe gevaarlijk zijn eikenprocessierupsen? En wat kun je eraan doen?
© Getty Images

De voorbije jaren waren eikenprocessierupsen regelmatig een plaag. Maar door het koude voorjaar komen ze dit jaar iets later tevoorschijn en zijn ze ook minder talrijk. Toch blijft het oppassen geblazen voor deze beestjes, want zodra ze hun brandhaartjes verliezen kunnen ze voor erg veel ongemak zorgen.

Wanneer is de processierups actief?

De rupsen kruipen in april uit hun eitjes en zijn actief tot juli. Dan verpoppen ze zich en groeien in augustus uit tot grijze nachtvlinders. Het gevaar is dan nog niet geweken, want de rondvliegende brandhaartjes kunnen nog steeds voor overlast zorgen.

Welke klachten veroorzaken processierupsen?

Op volwassen processierupsen kunnen wel 700.000 haren staan. Die veroorzaken huiduitslag, jeuk, oogirritatie of blaasjes op de huid. In ergere gevallen krijg je last van koorts, duizeligheid of een ontsteking aan de bovenste luchtwegen.

Enkele tips voor als je in aanraking komt met de brandhaartjes:

  • Neem meteen contact op met je huisarts bij ernstige klachten!
  • Probeer niet te krabben. Op deze manier verspreid je de haartjes en maak je het erger.
  • Spoel je huid met lauw water.
  • Probeer de haartjes van je huid te verwijderen met behulp van plakband.
  • Smeer zalf met pijnstillende of jeukverlichtende werking.
  • Was je kleren (indien mogelijk op een hoge temperatuur).

Lees hier nog meer tips!

Eikenprocessierupsen bestrijden

Het bestrijden van de processierups is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze klus laat je best over aan de gemeente of een gespecialiseerd bedrijf. Ga zeker niet zelf aan de slag met allerlei (giftige) bestrijdingsmiddelen.

Wat kun je dan wel doen? Trek de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen, gaas- en zweefvliegen, kool- en pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)