Plukken langs de berm: boerenwormkruid

Plukken langs de berm: boerenwormkruid
Getty Images

Je ziet ze deze dagen vaak in de bermen langs de weg staan: platte gele schermen die uit tientallen individuele bloemhoofdjes bestaan. Boerenwormkruid kondigt het einde van de zomer aan. Maar met hun bloemhoofdjes stevig als knopen vormen ze nog lang een zonnige snij- of droogbloem in huis! 

boerenwormkruid
Getty Images

Insectenverjager

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) heeft een kamferachtige kruidige geur. Vroeger hingen mensen van het platteland weleens een boerenwormkruidkrans aan hun deur om insecten weg te jagen of ze plantten boerenwormkruid vlak naast de keukendeur tegen de mieren. Het kruid werd ook vaak gedroogd in bosjes en bewaard als geluksbrenger. Verder vond je het ook terug in de honden- en kattenmand tegen de vlooien.

Kleur in huis

Puur decoratief of praktisch tegen ongedierte, boerenwormkruid is in ieder geval een dankbare plant om in huis te hebben. De bloemetjes blijven heel lang vers in een veldboeket en ook gedroogd verliezen ze hun mooie gele kleur niet.

Je plukt de plant nog tot eind september, dus waar wacht je op? De bermen staan er nu vol van!

Zo droog je boerenwormkruid

Bloemen ondersteboven ophangen is de simpelste en natuurlijkste manier om ze mooi te laten drogen. Boerenwormkruid is zo’n dankbaar plantje waar het niet mis mee kan lopen.

boerenwormkruid
Een gedroogd bosje boerenwormkruid als geluksbrenger én vliegenverjager

Bind de bloemen in kleine bosjes van vijf tot tien stelen bij elkaar. Verwijder de bladeren die onder aan de stelen zitten tot aan de hoogte waar je ze bij elkaar bindt. Hang de bosjes ondersteboven aan een touwtje in een goed doorgeluchte en droge ruimte zonder al te veel daglicht. Heb je geen geschikte plek zonder daglicht? Wikkel ze dan in zijde- of kraftpapier.

Boerenwormkruidkrans

Een emmertje vol boerenwormkruid, een krans en wat krammetjes: meer heb je niet nodig om een zonnige blikvanger aan de deur te hangen.

boerenwormkruid

boerenwormkruid

boerenwormkruid

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)