Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Moestuin: hoe begin je eraan?

Door De Redactie

Tv-presentator en jonge tuingod Bartel Van Riet is fan, en ook Michelle Obama heeft er één achter het Witte Huis: een moestuin. Met deze zes tips kan jij ook aan de slag!

De lente staat voor de deur! Het ideale moment om aan je moestuin te beginnen. Want geef toe, wat is er nu beter dan lekkere, verse groentjes uit eigen tuin? Lees hieronder hoe je stap voor stap met je eigen moestuintje begint. 

Stap voor stap een moestuin beginnen

1. Begin klein

Voor je aan je moestuin gaat beginnen, denk je best even na welke groenten je erin wil en hoeveel tijd je eraan wil besteden. Wil je groenten kweken die niet zo courant verkrijgbaar zijn? Of wil je net klassiekers zoals courgettes, sla en worteltjes? Wil je veel tijd doorbrengen in je tuin of niet? Als tuinieren een heuse opdracht wordt, is de motivatie snel zoek. Begin daarom liever klein.

Download hier onze handige moestuinkalender voor een overzicht van de meest courante groenten om zelf te kweken!

2. Kies de beste plek

Een moestuin maak je het best in een zonnig stukje tuin, uit de wind en de schaduw. De grond moet onkruidvrij, goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn. Als het nodig is, kun je organische mest of compost door de grond mengen.

Oriënteer je moestuin bij voorkeur op de noord-zuid-as. Het kan handig zijn om je moestuin op te splitsen in twee of drie delen: een kruidentuintje en wat slasoorten dicht bij het huis; de groentetuin dicht bij de watertoevoer, en de fruittuin ergens achteraan.

3. Denk in hokjes

Voor een volwaardige moestuin maak je het best eerst een ontwerp in vakken, van elkaar gescheiden door smalle paadjes van bijvoorbeeld baksteen of klinkers. De vakken kunnen afgeboord worden met houten planken, lage schermen van vlechtwerk of lage haagjes. Buxus is hiervoor niet zo’n goede keuze, omdat die water en voedsel voor de groenten wegneemt en bovendien nogal wat snoeiwerk vraagt. Kies liever voor lavendel, rozemarijn of bieslook.

4. Selecteer en combineer

Een goeie vuistregel bij wanneer je je moestuin gaat beginnen: plant of zaai geen te grote hoeveelheden van één soort. Ook al is broccoli in jouw gezin dé favoriet, te veel van hetzelfde gaat snel vervelen. Heb je geen groene vingers, kies dan voor gemakkelijke soorten zoals courgettes, wortelen, lente-uitjes, radijsjes, erwtjes, verschillende slasoorten, snijbiet, bonen, peultjes… Heb je wat meer ervaring én voldoende plaats? Dan kun je je aan moeilijkere soorten zoals bloemkool, tomaten, paprika, witloof en knolselder wagen.

GOED OM WETEN

Niet alle groenten, kruiden en fruitsoorten houden van elkaars gezelschap: dille houdt niet van venkel, selder niet van peterselie. Andere combinaties versterken elkaar dan weer en houden ziektes en beestjes op een afstand:

 • radijs bij sla of komkommer;
 • wortel bij ui, prei of rozemarijn;
 • tomaten bij bieslook, uien of peterselie;
 • spinazie bij aardbeien;
 • aubergines bij bonen…

Ook sommige bloemen beschermen groenten en kruiden tegen ongedierte: Afrikaantjes houden aaltjes weg van knolgewassen, bonen, sla of bleekselder; goudsbloemen verjagen dan weer mieren. In onderstaande video toont tuinexperte Laurence nog enkele topcombinaties voor de moestuin:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. Start met zaaien of planten

Fruit koop je als jonge struikjes of boompjes om te planten; groenten en kruiden kun je bijna allemaal zelf zaaien. Maak hiervoor een ondiep geultje in de grond en strooi er de zaadjes dun in uit. Bedek met aarde en geef water (mét de sproeikop op de gieter!). Zodra je de eerste echte blaadjes ziet (na de twee kiemblaadjes), kun je uitdunnen: haal de zwakste exemplaren weg, net als de plantjes die in elkaars weg staan.

Te veel gedoe? Stop dan gewoon plantjes in de grond. Maar in beide gevallen geldt: vergeet het etiket niet, zodat je over enkele weken nog weet wat je waar hebt geplant!

6. Hou het netjes

ONKRUID

Er is geen ontkomen aan: de strijd tegen onkruid is een van de belangrijkste klussen. Tussen de rijtjes haal je het weg met een schoffel of een hak. Doe dit op een droge, zonnige dag, zodat het afgehakte onkruid meteen verdroogt. In de rij kun je alleen wieden met de hand. Dit doe je bij voorkeur na een regenbui. Goeie plantjes die je per ongeluk hebt losgetrokken, kun je dan snel weer in de grond duwen.

WATER GEVEN

Water geven is alleen nodig in heel droge periodes, en wat vaker op zandgrond. Tip: zet je volle gieter op een zonnige dag een paar uur in de zon, zodat je plantjes niet schrikken van het ijskoude water.

OVERWINTEREN

Tijdens de wintermaanden raakt je moestuin leeg. Bedek de lege plekken met een mulchlaagje (stro, hooi, afgevallen bladeren, grasmaaisel …). Dit beschermt de grond niet alleen tegen onkruid, maar ook tegen uitdroging, afkoeling, erosie en dichtslibben. In het vroege voorjaar (februari/maart) haal je die mulchlaag weer weg.

Extra tips:

Aan een moestuin beginnen, maar plaatsgebrek?

Doe dan aan ‘vierkante meter-tuinieren’. Er zijn verschillende systemen waarmee je op een balkon, tegen een muur of op een heel kleine oppervlakte aan de slag kunt. Denk hierbij aan moestuintafels of -bakken die verdeeld zijn in verschillende vakjes. Je vindt ze in tuincentra of doe-het-zelfzaken.

Lekker én mooi tegelijk?

Sla twee vliegen in een klap door te kiezen voor groenten en fruit die er mooi uitzien, of eetbare bloemen:

 • warmoes (snijbiet) met helrode of gele nerven
 • rode pluksla
 • artisjok
 • rode biet
 • pronkbonen
 • Borlotti-bonen
 • Oost-Indische kers
 • goudsbloem
 • salie
 • komkommerkruid

Zo zaai je goed:

 • Maak de grond voor het zaaien los en onkruidvrij.
 • Zaai vooral niet te dicht op elkaar.
 • De zaaiperiode op de zaadzakjes is een richtlijn, waarvan je enkele weken kunt afwijken als het te koud of te nat is.
 • Zaden mogen 7 keer hun dikte onder de grond.
 • Om tijd te winnen kun je sommige soorten binnen in huis of in een warme kas voorzaaien.

Let op voor dieven:

 • Span een net over je groenten tot ze bijna volgroeid zijn, om ze tegen al te gretige duiven te beschermen.
 • Slakken vang je met de hand of met een bierval. Preventief kun je een slakkenmuur rond de moestuin of de belaagde planten zetten; dit is een metalen of plastic boord van ±15 cm hoog met een scherpe rand. Ook kun je een koperband rond je groenten leggen. Wanneer de slak erover wil kruipen, krijgt ze een schokje en maakt ze rechtsomkeer.

Productie: Cecilia Debacker, coverbeeld: Getty Images

Meer over beginnen met een moestuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!