Uitstap van de week: fietsen langs de Haspengouwse boomgaarden

Uitstap van de week: fietsen langs de Haspengouwse boomgaarden

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: fietsen tussen de Haspengouwse boomgaarden, vanuit het Limburgse Borgloon.

Pittig tochtje door de fruitstreek

Ook Tongeren ligt op deze glooiende fietsroute. (c) Raf Ketelslagers en Ruud Lathouwers @ studio-vision.be

De fruitstreek in Haspengouw glooit. Nu en dan stellen heuvelflanken je op de proef, maar de beloning is groot: indrukwekkende panorama’s met kleurrijke boomgaarden, vierkantshoeven en stille kerkdorpen. Het fietsroutenetwerk voert je langs de mooiste plekjes van dit idyllische landschap.

Een internationaal bekend monument op de route: het doorkijkkerkje. (c) Guy van Grinsven/Studiopress.

Je vertrekt en komt aan op de stroopfabriek van Borgloon. Onderweg passeer je eeuwenoud Tongeren met zijn vele musea, het door Unesco erkende begijnhof en de bekende antiek- en brocantemarkt. Je fietst langs het romantische kasteel van Hex, het oude fruitspoor, fruitbedrijven en een veiling. Verder ontdek je op deze fietstocht ook enkele prachtige kunstwerken die deel uitmaken van het artistiek project pit – Kunst in Open Ruimte. Onderweg naar knooppunt 136, vlak bij Abdij Mariënlof, ligt een architecturale houten constructie met een spectaculair 360°-uitzicht op de vallei. Ook de Tranendreef, een sfeervolle kasteeldreef met boomtenten als traanvormige sculpturen, ligt op deze route. En tussen knooppunten 155 en 154 ligt het befaamde doorkijkkerkje. Stap even af van je fiets en volg de bordjes om dit internationaal bekende monument te bewonderen.

Praktisch

  • Vertrekpunt & parkeren: Stroopfabriek Borgloon, Stationsstraat 54, 3840 Borgloon (tussen knooppunt 152 en 136)
  • Afstand: 37,3 km
  • Periode: permanent
  • Traject: Start Stroopfabriek – 136 – 139 – 128 – 129 – 107 – 111 – 116 – 117 – 132 – 133 – 157 – 156 – 155 – 154 – 152 – einde Stroopfabriek (richting 136)
  • Extra info: het kaartje van de route kun je hier downloaden

Coverbeeld: Getty Images

Meer uitstapjes:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)