Upcycling: van restje keukenblad naar hippe serveerplank

Upcycling: van restje keukenblad naar hippe serveerplank

Van iets ouds iets nieuws maken is goed voor het milieu, je spaart er geld mee én het is leuk werk. Upcycling is in!

Keukenblad als kaas-, apero- of ontbijtplank

Tijdens het op maat maken van een houten keukenblad blijven er altijd wel wat stukken over. Gooi ze niet weg: je maakt er fantastisch mooie snij- of presenteerplanken van. Doordat hout voor keukenbladen zo hard is, heb je gegarandeerd jaren plezier van zo’n plank.

Dit heb je nodig:

  • restjes aanrechtblad (bijvoorbeeld 3,8 mm dik eiken maatwerkblad ‘Karlby’ van Ikea)
  • restjes leer (winkels voor ruitersport, lederhandel, …)
  • houtbrandset (Pipoos, www.pipoos.com)
  • alfabetsetje (Pipoos)
  • 6 kraalringen voor schroeven van 4 mm (Gamma)
  • schroeven van 4 mm (ijzerhandel)
  • schuurpapier of schuurmachine
  • gaatjestang
  • boor
  • stanleymes
  • snijplank

Zo doe je het

  1. Zaag de restjes hout op de gewenste maat – wij kozen voor een vierkant formaat van 30 cm x 30 cm en een rechthoekige plank van 46 cm x 26 cm. Schuur het hout op.
  2. Snij met het stanleymes repen of stukjes leer voor de handvatten – wij voorzagen voor de vierkante plank 2 brede lussen van elk 14 cm x 6 cm, en voor de rechthoekige plank 1 handvat van 32 cm x 3 cm. Brand met de alfabetset en de stempelbrander een tekstje naar keuze in het leer (of de naam van de gelukkige die de plank cadeau krijgt).
  3. Knip gaatjes in het leer om de handvatten te bevestigen: 2 aan weerszijden in het lange hengsel, 4 in de hoeken van de lapjes voor de brede lussen. Markeer op de kopse kant van de planken waar de boorgaten moeten komen. Boor de gaten en maak de handvatten vast met schroeven en kraalringen.

En dan nu … brunchen

Bewerking: Carine De Mey • Foto’s: Sjoerd Eickmans

Ontdek meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)