Waarom siergrassen in je tuin fantastisch zijn

Waarom siergrassen in je tuin fantastisch zijn

Of je nu een enorme tuin hebt of een bescheiden lapje, of je groene vingers hebt of een tuindummy bent: iedereen kan siergrassen houden. Moeiteloos mooi! 

Tuinexperte Laurence Machiels vertelt waarom grassen in je tuin fantastisch zijn:

“Siergrassen zijn ijzersterk en je hebt er geen omkijken naar: zodra ze geplant zijn, vinden ze vanzelf hun weg. Hou de plek het eerste jaar onkruidvrij, daarna is één keer snoeien in de lente het enige werk. In elke tuin past siergras, of je nu voor een sobere strook lage grassen gaat, een groep natuurlijk wuivende pluimen, overhangende grassen rond je zwemvijver of een indrukwekkend sologras in de voortuin.”

Kleurrijk: gras is niet altijd groen!

  • Pluimen, pareltjes, haartjes… elk gras bloeit op zijn manier. En wie dacht dat gras altijd groen was: niet dus. Je hebt prachtige gestreepte grassen, met lange (room)witte stroken, zoals bont reuzenriet of ‘Ice Dance’, of dwarse gele zebrastreepjes, maar ook gele, blauwe, rode grassen en zwarte, zoals slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’). Al is dat laatste geen gras, maar een (weliswaar prachtige) lookalike.
  • Laat je bij je keuze niet alleen leiden door de look, maar vooral door de plek waar het gras komt te staan: in volle zon of lichte schaduw, op rijke of arme bodem, droog of nat… Vraag de kweker om advies.
  • Als ze op de juiste plek geplant zijn, kunnen siergrassen jarenlang blijven staan. Ingewikkelde snoeiregels komen er niet aan te pas: enkel de dode stengels opruimen in maart, en dat is het. Planten doe je in september of oktober, of tussen maart en mei. Bemesten is niet nodig. Genieten des te meer.

De gemakkelijkste: vier topgrassen

  • Hakonechloa macra: een volle bos frisgroen, breed blad en goudgele herfstverkleuring.

  • Prachtriet (Miscanthus sinensis): stevig en stoer, met prachtige pluimen, in groep of solitair.

  • Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides): populair gras met elegant fijn blad en grappige borstelaren, de hele zomer en herfst.

  • Sesleria autumnalis: elegant, discreet gras, dat in de winter groen blijft.

Foto’s: Veronique De Wallache & Getty Images

Lees meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)