Dit zijn de nieuwe renovatiepremies voor 2019

Dit zijn de nieuwe renovatiepremies voor 2019

Ga je binnenkort verbouwen? Probeer dan zeker gebruik te maken van enkele premies die de overheid voorziet. Lees er hier alles over:

Dit zijn de nieuwigheden in de Vlaamse energiepremies voor 2019

De boiler

  • De zonneboilerpremie blijft dezelfde als in 2018: 375 euro per vierkante meter zonnecollectoroppervlakte. Maximaal 2.750 euro, voor maximaal 40% van je factuurbedrag.
  • Er is een nieuwe premie voor de warmtepompboiler:

Wie dit jaar een warmtepompboiler voor sanitair water installeert, kan daar een premie van 400 euro voor krijgen. Een warmptepomp met boilervat haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan het sanitair warm water. Opgelet: de premie is degressief. In 2019 krijg je 400 euro, volgend jaar zakt hij naar 300 euro en vanaf 2021 tot en met 2023 bedraagt hij nog 200 euro. Vanaf 2024 is er geen premie meer!

  • De premie voor een zonneboiler kun je voortaan om de 15 jaar opnieuw aanvragen, in plaats van één keer vroeger. De premie voor een warmtepomp en een warmtepompboiler kun je om de 10 jaar aanvragen.

Het dak

De dakisolatiepremie zakt: van 6 naar 4 euro per vierkante meter (voor wie werkt met een aannemer) en van 3 naar 2 euro per vierkante meter (als je de werken zelf uitvoert).

Het glaswerk

Voor de vervanging van enkele beglazing of gewoon dubbel glas door hoogrendementsglas verstrengt de eis waaraan je moet voldoen: voortaan 1,0-glas i.p.v. 1,1-glas. De premie bedraagt 10 euro per vierkante meter.

NIEUW: Vlaamse renovatiepremie

Dit jaar smelten de Vlaamse verbeterings- en renovatiepremie samen tot een nieuwe renovatiepremie. De voorwaarden worden identiek.

In het kort: je kunt de premie aanvragen voor vier types renovaties: aan het dak, het buitenschrijnwerk, de bouwschil en de technische installaties zoals elektriciteit, sanitair en verwarming.

De premie geldt voor een woning van minstens 30 jaar oud. De premie bedraagt 20% van de factuur, met een maximum van 2.500 euro per categorie. Je kunt dus maximaal 10.000 euro krijgen. Bij je aanvraag mogen de facturen twee jaar oud zijn.

Belangrijk: de voorwaarden zijn gunstiger voor verhuurders en gezinnen met een laag inkomen. Zij kunnen tot 30% van het factuurbedrag krijgen, met een maximum van 3.333 euro per categorie. De premie is gekoppeld aan een gezin en niet langer aan een woning. Zo kun je als je een huis koopt waarvoor al een premie is toegekend, als nieuwe eigenaar zélf nog een premie aanvragen.

Beeld: Getty Images

Lees meer over bouwen en verbouwen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)