10x winterbloeiers vol geur en kleur

10x winterbloeiers vol geur en kleur

Gun je wintertuin flowerpower met deze bloeiers. Geur, kleur en veel complimentjes van de buren gegarandeerd!

Sneeuwklokje

Muziek in je tuin


Afhankelijk van de soort steken ze op verschillende tijdstippen hun tere kopjes op, maar de vroegste verschijnen al in januari en ze bloeien tot in maart. Combineer sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) met purperklokjes (Heuchera), viooltjes of andere voorjaarsbollen; hun friswitte verschijning doet de andere kleuren nóg mooier uitkomen.

Kerstroos

In tere pastels

Ze zien er kwetsbaar uit, de prachtige bloemen van helleborus, maar ze weerstaan temperaturen tot -10°C. Ze bloeien van in januari tot de vroege lente, in een rijk kleurengamma van sneeuwwit en roomkleurig over lichtgroen en geel tot roze, purper, blauw en bijna zwart.

Sneeuwbal

Allemaal roze pomponnetjes

Hou je van roze in je tuin? Dan is Viburnum x bodnantense dé winterbloeier voor jou! De buisvormige bloempjes die samen schattige pompons vormen, geuren heerlijk. Ze verschijnen van november tot maart op de struik die goed bestand is tegen lage temperaturen, maar de bloemen zelf zijn toch gevoelig voor vorst.

Winterjasmijn

Het regent botergele bloempjes

Ze geuren niet of nauwelijks, maar de kleine botergele bloempjes van Jasminum nudiflorum zijn zó mooi… De struik die wel tot 3 meter hoog kan worden, fleurt gevels, schuttingen en pergola’s op, maar kan ook worden geleid langs een muur of tuinbank. En zo krijg je tussen december en maart een echte waterval van gele bloempjes.

Winterkamperfoelie

Een parfum uit duizenden

Anders dan de gewone kamperfoelie is Lonicera fragantissima geen klimmer. De struik is ijzersterk, want weerstaat vrieskou tot -25°C. Maar de grootste troef vormen wel de witte bloempjes die ongelooflijk lekker ruiken. Hoe zachter het weer, hoe sterker het bloemenparfum. En na de bloei kunnen vogels zich tegoed doen aan een massa rode besjes.

Toverhazelaar

Bomvol fleurige franjes

Leuk om te zien, zo’n struik waar geen enkel blad aan zit, maar waarvan de kale takken vaak al in december overdekt zijn met bloemen. Toverhazelaar of Hamamelis produceert geurige gele – soms ook oranje of rode – bloemen die wat weg hebben van vuurwerkstokjes. Maar de struik zelf verkleurt in de herfst ook naar geel, oranje en paars.

Winterzoet

Heerlijk, die honinggeur

Het kwik mag dalen tot -20°C voor Chimonanthus (spreek uit ’kimonantus’) er last van krijgt. De fraaie bolvormige struik is van november tot maart bedekt met kleine zwavelgele bloempjes, die soms rode spikkeltjes vertonen, en die fantastisch lekker ruiken naar honing. Let wel op: ook de vruchtjes die na de bloei verschijnen zijn mooi, maar de zaadjes zijn giftig.

Druifjesstruik

Eerst bloemen, dan bessen

De mahonie- (Mahonia x media) of druifjesstruik heeft meer dan één troef: ze blijft mooi groen in de winter met glanzende, stekelige bladeren die lijken op hulst. Al in december verschijnen de geurige, felgele bloempjes en na de bloei krijg je nog een massa blauwzwarte besjes cadeau!

Sierkers

Een roze wolk

Ook bomen kunnen in de winter bloeien. Kijk maar naar de Prunus subhirtella autumnalis, die dat al doet in de herfst (met blad dat tegelijk verkleurt naar een mooie kopertint), en die dat herhaalt hartje winter en begin van het voorjaar, als het niet ál te koud is. En wat ’n prachtig gezicht is dat, die wolk van lichtroze bloesems!

Bosrank

Klimmende klokjes

Net zoals alle clematissen heeft de wintervariant veel troeven: hij klimt in bomen, pergola’s en op muren, heeft glanzend groenblijvend blad en pakt van november tot maart uit met een massa witte klokjes. Soms zijn ze extra decoratief met bordeaux stipjes, maar ze verspreiden altijd een heerlijk parfum.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)