Behangen? Zo doe je dat!

behangen

Zin om je woonkamer of slaapkamer eens op te fleuren? Kies dan eens niet voor verf, maar maak het gezellig met kleurrijk of fris behangpapier. Met de juiste methode is het kinderspel! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je moet behangen als een professional.

Voor je begint

Een goede ondergrond is belangrijk voor een perfect eindresultaat. Loskomend oud behang of afbladderende verf kun je beter eerst volledig verwijderen, poreuze (bijvoorbeeld nieuw gepleisterde of gipskartonnen) muren geef je best een aangepaste grondlaag. Herstel ook scheuren en barsten en behandel vochtige muren voor je met het echte werk begint.

Dit heb je nodig

 • behangerstafel
 • behang (koop liever een rol te veel dan te weinig)
 • blokkwast (papborstel)
 • behangersborstel
 • behangersrolletje
 • snijmes
 • rolmeter en waterpas
 • behangliniaal
 • trapladder
 • emmer
 • behangerslijm (aangepast aan de ondergrond en soort behang)

Zo behang je stap voor stap!

Stap 1

Omdat muren of vensterkozijnen niet altijd volmaakt recht zijn, moet je zelf je vertrekpunt aflijnen. Meet hiervoor, vanaf het raam of de hoek van de kamer, de breedte van je behang en trek er 2 cm af. Zet een klein potloodstreepje.

Stap 2

Trek een loodrechte verticale lijn vanaf het streepje. Meet de hoogte van de kamer en tel hier 10 cm bij (om eventuele hoogteverschillen op te vangen). Let op: bij papier met een patroon moet de marge groter zijn om de tekening mooi te laten aansluiten.

Stap 3

Maak de lijm klaar (kijk op de gebruiksaanwijzing voor de juiste mengverhouding) en laat hem 10 minuten rusten voor gebruik.

Stap 4

Snij een aantal banen op maat. Rol hiervoor het behang uit op de tafel, plooi het terug op de gewenste lengte en snij het in de vouw door met een snijmes.

Stap 5

Leg de baan met het dessin naar beneden op de tafel en smeer ongeveer één derde in met lijm. Sla dit deel om naar het midden, strijk de rest van het papier in en sla dit ook om naar het midden. Wacht enkele minuten tot het papier goed doordrongen is van de behangerslijm.
Let op: Deze methode geldt voor het klassieke behangpapier. Bij speciale muurbekleding (zoals vinyl, textiel en glasvezel, en het zogenaamde ’smartpaper’) gebruik je speciale gebruiksklare lijm die je rechtstreeks op de muur aanbrengt.

Stap 6

Plooi één ingelijmd deel weer open (hou rekening met boven en onderkant van het dessin) en hang de baan netjes tegen de potloodlijn, met ongeveer 5 cm overlap bovenaan. Plooi nu ook het onderste deel open en druk goed aan.

Stap 7

Wrijf het behang goed aan met de behangersborstel. Werk van boven naar beneden en van het midden naar de zijkanten toe.

Stap 8

Breng nu de volgende baan aan, vlak tegen de eerste aan of met een kleine overlapping. Let erop dat de patronen mooi op elkaar aansluiten. Werk zo verder tot alles klaar is.

Stap 9

Wacht een tiental minuten en druk de naden aan met het behangersrolletje. Lijm die uit de naden komt, kunt u wegwrijven met een vochtige spons.

Stap 10

Snij het overtollige behang aan het plafond, de plinten, en aan de zijkant van de eerste en laatste baan weg met de cutter en een behangliniaal. Eventueel kun je ook een vouw maken in de naad, met de punt van een schaar. Snij het behang daarna op deze lijn af.

Klaar met het opfrissen van de kamer? Maak het dan extra fleurig met deze decoratie! 

Vorig artikel
Maak kans op romantopper ’30 is een schoon getal’
Volgend artikel
Look van de week: de wijde broek

Gratis gepersonaliseerde fotoposter bij posterXXL

Hou jij ook zo van hoge kortingen? Dan ben je zéker aan het juiste adres want nu geven we bij Shedeals helemaal gratis posters van posterXXL weg. En het leukst van al, je hoeft niet te kiezen uit een van de standaard ontwerpen, je mag gewoon je eigen foto uploaden en daar wordt dan een poster van gemaakt. Graag gedaan!

gratis