Fruitbomen in je tuin: plant nu, oogst later

Fruitbomen in je tuin: plant nu, oogst later

Waarom een fruittuin aanleggen?

Er is niks zo smakelijk en gezond als plukverse frambozen, vijgen of kersen uit eigen tuin. Tel daarbij de vreugde van het zien groeien en je bent helemaal verkocht. Want wat is er mooier dan een bloesem zien veranderen in een echte appel?

Weet wat je wil

Voor je beslist welke soorten je plant, ga je best na wat je verwacht van de fruitbomen.

Hou je van veel verschillende fruitsnoepjes als tussendoortje? Dan ga je best voor veel variatie in je keuze. Maak je graag confituur? Dan heb je al snel meerdere planten per soort nodig.

Wil je met weinig onderhoud toch zeker zijn van een rijke opbrengst? Kies dan voor herfstframbozen, bramen of rode trosbessen. Als je een grote tuin hebt kan je voor fruit- of notenbomen gaan.

Ken je tuin

Een terrastuin leent zich perfect voor blauwe bessen, herfstframbozen, druivelaars en citrussoorten, want deze doen het ook goed in pot.

Heb je een muur of pergola? Laat er druiven of braambessen tegen groeien. Dit oogt niet alleen mooi, ook je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

De stadstuin laat zich vaak kenmerken door een microklimaat. Het is er meestal een beetje warmer dan in een landelijke tuin, waardoor het hier wat exotischer kan. Denk aan vijgen, perziken, kiwi's of citrusvruchten.

Een grote tuin laat veel variatie toe. Naast de hierboven genoemde struiken, kan je naargelang de grootte ook eindeloos experimenteren met bomen van alle soorten en maten.

Wil je van juli tot oktober smullen van je eigen vruchten? Plant dan een kerselaar, pruimenboom en appel/perenboom. Hou je het fruit toch graag laag bij de grond? Kies dan voor laagstambomen.

Wanneer fruitbomen planten?

Zolang het niet vriest, kan je naar hartenlust planten. Bomen die in de herfst worden geplant, hebben het voordeel dat ze al voor de winter een goed wortelstelsel kunnen uitbouwen.

Struiken of bomen die in het voorjaar de grond ingaan, hebben de luxe dat ze veel sneller groeien. Het is vooral belangrijk dat ze in de zomer en herfst voldoende middag- en/of avondzon krijgen. Dit zorgt voor de lekker zoete smaak van de vruchten en bevordert de vorming van nieuwe knoppen.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)