Nu doen: sjalot planten

Nu doen: sjalot planten

Pittig, verfijnd, uitstekend verteerbaar en boordevol antioxidanten… sjalot is een superproduct om in de keuken mee aan de slag te gaan. En je kweekt ze zelf in een handomdraai. Wie er nu aan begint, geniet een hele zomer lang van deze verse smaakmakers. Zo ga je aan de slag!

Favorietje van de chef

Onder de uienfamilie staat de sjalot bekend als de meest verfijnde en best verteerbare soort. Dat maakt hem niet enkel zeer smaakvol, maar net zo interessant voor je gezondheid.

Plant je ze vanaf eind maart of begin april, dan heb je de volledige zomer verse sjalotten voor op de barbecue of in een frisse salade. In het najaar passen sjalotten dan weer perfect bij de stevigere herfstkost.

Stap voor stap aan de slag in je moestuin

  • Haal vanaf eind maart een zakje plantsjalotten bij het tuincenter. Rond die periode kun je beginnen planten. Hou er rekening mee dat uit één bol al snel 8 à 10 nieuwe sjalotten groeien, en plant enkel bollen die stevig aanvoelen en niet ruiken.
  • Plant ze op een zonnig perceel. De sjalot houdt van humusrijke, warme en lichtrijke grond, maar niet van natte voeten.
  • Plaats de bollen in losgewerkte grond op zo’n 10 cm van elkaar en vlak onder de oppervlakte. Hun topje moet nog zichtbaar zijn.
  • Naarmate de bollen groeien, zullen nieuwe sjalotten onderaan opduiken.
  • Sjalotten die je in maart plant, kun je in juli oogsten. Kijk na of ze een gezonde glans hebben en stevig zijn. Dan zijn ze op hun best.
  • Sjalotten kun je tot enkele weken bewaren op een koele, donkere en droge plaats.

Weet je niet zeker hoe je sjalotten in de grond zet? Dit filmpje toont het nog een keer:

Wist je trouwens dat je sjalotten ook in bloempotten kunt kweken? Perfect voor het terras! Vul een pot tot 5 cm van de rand met aarde om de uitjes in te planten. Geef nadien water.

Inspirerende recepten

Sjalotten zijn niet enkel smaakbrengers. Ze kunnen evengoed de hoofdrol spelen in voorgerechten, hoofdgerechten, zélfs in desserts. Dat bewijzen de receptjes hieronder. Let wel op: bak je sjalotten te lang, dan worden ze donker en bitter.

Kleine honger?

Wauw-gerecht

Zoete afsluiter

Bron: Lekkervanbijons.be – Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

2.7.0.0

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)