© Getty Images

Een siliconen schuurspons: de moeite waard?

Door Sara Dekens

Je hebt het vast ook op je aanrecht liggen: het alom bekende geel-groene schuursponsje. Handig om de afwas te doen, aangekoekt vuil uit kookpotten te verwijderen of de gootsteen schoon te maken. Is het versleten, dan gooien we het weg. Op zoek naar een duurzaam alternatief? Dan is er de siliconen schuurspons.

Niet-duurzame broeihaard van bacteriën

De meesten onder ons hebben een haat-liefdeverhouding met de bekende schuursponsjes. Ze zijn erg goedkoop en doen wat ze moeten doen, maar aan de andere kant weten we al langer dat deze sponsjes, net zoals de vaatdoeken, een broeihaard van bacteriën zijn. Niet echt goed voor onze gezondheid dus.

Bovendien zijn ze ook niet al te vriendelijk voor het milieu. De schuurzijde bevat namelijk micro- en nanoplastics, deeltjes die gewoon via onze gootsteen in de riolen en daarna ook in de zee terechtkomen. Is de spons? Dan gooien we ze gewoon weg. Maar dat kan beter, toch?

Er bestaan tegenwoordig verschillende alternatieven voor de gewone schuurspons. Een siliconen variant is er één van. We zetten graag de voordelen voor je op een rijtje:

Voordelen van een siliconen schuurspons

1. Geen krassen

Een siliconen schuurspons bevat aan beide zeiden ‘schrobbers’ die schoonmaken zonder krassen achter te laten. Ze zijn vriendelijk voor je glazen en antikleefpan? maar je krijgt er net zo goed aangekoekte resten in je kookpot of ovenschotel mee weg.

2. Antibacterieel

De sponsen zijn héél erg makkelijk te reinigen. Ze mogen namelijk mee in de vaatwasmachine, maar je kunt ze ook steriliseren in kokend water of de magnetron. Nog meer goed nieuws? Het vuil blijft er minder snel aanhangen dan aan een gewoon sponsje. Geen broeihaard voor bacteriën dus!

3. Sneller droog

Heb je je spons gewassen of gesteriliseerd, dan is ze ook supersnel weer droog. Meestal zijn ze voorzien van een zuignap of handig haakje om ze op te hangen tijdens het drogen.

4. Multifunctioneel

Ideaal voor de afwas, maar je kunt er ook perfect de gootsteen mee schoonmaken en zelfs fruit en groenten mee schoon schrobben. Ze zijn daarnaast ook hittebestendig, dus ook ideaal om warme gerechten mee uit de oven te halen.

Tip: sommige mensen gebruiken zo’n siliconen spons zelfs om pluisjes of dierenharen te verwijderen.

5. Duurzaam

Je kunt de spons hergebruiken zoveel je wilt. Ze is makkelijk schoon te maken en scheurt niet snel. Bovendien is ze een stuk vriendelijker voor het milieu omdat ze geen plastic loslaat dat in het afvalwater terechtkomt.

En extra leuk: verkrijgbaar in verschillende kleuren

Ze zien er een stuk leuker uit dan de traditionele geel-groene schuurspons, want siliconen sponsen zijn verkrijgbaar in de meest vrolijke kleuren. Ze bestaan trouwens ook in handschoenvorm. Zo wordt afwassen nog eenvoudiger!

Ontdek ook onze Huishoudplanner

Zijn er nog wel meer schoonmaakprobleempjes die je wilt aanpakken? Dan is Libelle’s Huishoudplanner zeker iets voor jou. In onze interactieve planner vind je de allerbeste poets- en onderhoudstips om snel, efficiënt en vooral met véél plezier aan je lenteschoonmaak te beginnen.

Meer afwastips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content