Zo geniet je langer van kruidenplantjes uit de supermarkt

Zo geniet je langer van kruidenplantjes uit de supermarkt


Hou je van verse kruiden, maar is je gebruik ervan niet opgewassen tegen de tand des tijds? Met bijgevolg verlepte blaadjes en steeltjes die er maar triestig bijhangen… Gelukkig kun je ze wat langer vers houden. Dat doe je zo:

Geforceerd gekweekt

Hoe komt het toch dat kruidenplantjes uit de supermarkt zo’n korte levensduur hebben? En dat ze, ondanks voldoende zonlicht, water én liefde, na enkele dagen rijp zijn voor het groenafval? Geen nood: het ligt heus niet aan jouw groene vingers.

Waarom leven ze dan zo kort?

  • De kruidenplantjes die je koopt in de winkel worden vaak geforceerd gekweekt om ze zo snel mogelijk klaar te stomen voor verkoop.
  • De weg van de warme serre naar de winkel tot in je keuken doet de planten ook geen goed.
  • Ook worden de planten zodanig dicht op elkaar geplant, waardoor de wortels onvoldoende voeding krijgen. De folie rond het plantje beschermt ze tegen de koude, maar houdt ook de plant overeind, want door de snelle productie zijn ze niet stevig genoeg om op eigen stengels te staan.

Eén voor één factoren die de korte levensduur van je kruidenplantjes in de hand werken.

Kun je ze toch langer later leven?

Dit kun je doen:

  • Verpot de kruidenplantjes zodra je ze aangekocht hebt. Zet ze in een grotere pot en voeg er extra aarde aan toe. Hierdoor hebben de planten meer ruimte en meer voedingsstoffen om sterker te worden. Enkel nog een beschutte, zonnige plek uitkiezen uitkiezen, en klaar!
  • Sommige kruiden kunnen niet tegen plotse temperatuurveranderingen. Tussen 15 en 20 graden is ideaal.
  • Kruiden houden niet van natte voeten. Geef ze daarom voldoende water, maar zorg er wel voor dat de planten niet onder water staan. Vooral fragiele kruiden zoals basilicum en koriander geef je best water aan de rand van de pot.

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)