Zweetgeurtjes in je kleding? Zo krijg je ze eruit!

Zweetgeurtjes in je kleding? Zo krijg je ze eruit!

Zelfs na een goede wasbeurt durven zweetgeurtjes zich nog vastklampen aan je kledij. Vervelend! Zo reken je er voorgoed mee af.

Dé boosdoeners van die vieze luchtjes? Dat zijn de melkzuurbacteriën. Zij zorgen ervoor dat je zweetluchtjes krijgt als gevolg van transpiratie.

Dé oplossing? Was je kledij zo snel mogelijk. Op die manier vermijd je hardnekkige zweetlucht in je kleding. Laat je het een tijdje in de wasmand liggen? Dan geef je de bacteriën alle tijd om hun werk te doen. Bovendien wordt het dan ook moeilijker om de bijhorende zweetvlekken te verwijderen.

Zweetluchtjes? Waar?

Heb je je kleding toch te lang laten liggen? Deze middeltjes zijn elk wasmiddel te slim af.

Dettol

Meng een derde Dettol en twee derde water. Laat je kleding één tot drie uur trekken in het mengsel en was het daarna gewoon in de wasmachine. Zelfs voor gele vlekken is dit middeltje hardnekkig genoeg. Test eventueel met een oud stuk kledij of stof of de kleding niet verkleurt.

Ook handig: doe wat Dettol en water in een spuitbusje en besproei de oksels van het kledingstuk. Een avondje laten intrekken, vervolgens wassen en je kleding is weer schoon. Wie minder tijd heeft, kan ook een klein beetje Dettol in een wasbolletje met wat water in de wasmachine steken. Doe ook zeker een scheutje wasmiddel in het wasbakje, en klaar is kees!

Soda

Soda is een echte topper. Laat je kleding minstens een uurtje weken in sodawater. Op die manier volstaat één wasbeurt om je geurtjes eruit te krijgen. Met gekleurde was moet je wel oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat je bonte was daarom niet te lang trekken. Witte was mag makkelijk een nachtje weken. Let ook op de materialen. Wol en zijde mag je nooit met soda behandelen.

Azijn

Ook azijn kan helpen tegen zweetgeurtjes. Laat je kledingstuk minstens een uurtje in een emmer (keuken)azijn weken. Het is belangrijk dat je kledij doordrenkt is met azijn. Even wassen, en als nieuw!

Extra tip om gele vlekken te vermijden: laat je deodorant volledig opdrogen voor je je kleding aantrekt. Zo voorkom je gele vlekken onder de oksels. Spot je toch nog gele vlekken? Smeer de oksels in met groene zeep en laat een hele nacht inwerken. Steek het vervolgens in de wasmachine met de rest van je was.

Spray

Getest en goedgekeurd door de redactie: de Deo Textile spray van Nannic! Het product doodt de zweetbacterie die verantwoordelijk is voor de onaangename geur. Je kunt ‘m rechtstreeks op je kleren sprayen of gebruiken als voorwas. De geur zal na een halfuurtje verdwijnen en je houdt er geen vlekken aan over. Handig!

Nannic Deo Textile – € 14,95

Bron: Margriet.nl – Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)